Hoogte 80 Arnhem: gebiedsontwikkeling op hoog niveau

Tuin van Woezik in Wijchen: samen met bewoners de lat hoger leggen

Samen optrekken in Het Spaanse Leger in Nijkerk

Signatuur De Loolaan: voorname Apeldoornse laan krijgt extra grandeur

Hoogte Tachtig Arnhem: bijzondere huizen op een bijzondere plek

Hugo’s tuin: integratie, saamhorigheid en noaberschap

Nieuw-Middelland Woerden: gevarieerd woningaanbod te midden van groen

Nieuwlarenstein: schoolvoorbeeld van binnenstedelijke herontwikkeling

De Staalmeester Alkmaar: meesterproef van moderne gebiedsontwikkeling

Oudorp, een deelgebied van de Kanaalzone Alkmaar, transformeert de komende jaren tot ‘stoere havenstad’. Industrie maakt plaats voor woonplezier en innovatieve bedrijvigheid. Te midden van water en groen verrijzen hier in totaal 2.300 nieuwe woningen.

Onderdeel van de gebiedsontwikkeling is De Staalmeester, met onder meer driehonderd woningen midden in Oudorp. ‘Deze locatie heeft alles in zich om uit te groeien tot het visitekaartje van de moderne stad Alkmaar,’ vertelt Arjan de Groot, adjunct-directeur van Ter Steege Gebiedsontwikkeling. De Staalmeester is een co-ontwikkeling van Ter Steege en Vastesteen Projectontwikkeling.

Gemengd woon- en werkgebied

De Staalmeester ligt aan de noordzijde van de Schermerweg, in het hart van het transformatiegebied. Het wordt een gemengd woon- en werkgebied, met zo’n driehonderd woningen, circa 2.300 vierkante meter commerciële voorzieningen en een halfverdiepte parkeergarage met ook een fietsenstalling.

Inclusieve gebiedsontwikkeling

Robuuste bouwblokken, een waterfront, binnenhoven en openbaar groen wisselen elkaar af. Het zorgt voor een bijzondere combinatie van een stoere stenige en een zachte groene uitstraling. De woningen zijn bedoeld voor een heel diverse doelgroep. Daarmee is De Staalmeester een voorbeeld van inclusieve herontwikkeling, met zowel ruimte voor groen als een mix van huurwoningen en koopwoningen van verschillende groottes.

Boven op de parkeergarage komt een (deels) openbare tuin, die aansluit op het omliggende groene gebied met verkeersroutes voor langzaam verkeer. Het totale bouwvolume van De Staalmeester omvat ongeveer 27.000 vierkante meter bruto-vloeroppervlakte, het parkeerprogramma niet meegerekend.