Stilstand is achteruitgang. Als familiebedrijf met meer dan 100 jaar ervaring weten we dat als geen ander. Het was tijd voor vernieuwing. Voor een uitstraling die echt past bij wie Ter Steege is. Hans - vierde generatie Ter Steege aan het roer - vertelt: “Voor mij betekent ‘Dat zie je’ de daad bij het woord voegen. What you see is what you get. En tegelijkertijd straalt het ook ons vakmanschap uit. We zijn namelijk op heel wat gebieden voorloper in ontwikkelingen en we groeien van een productieorganisatie steeds meer richting een kennisorganisatie. Onze nieuwe website ondersteunt die identiteit volledig. Als uithangbord en visitekaartje van het bedrijf, vatten we onze kennis nu overzichtelijk samen. Je ziet het dus echt. Ook in de vijf drijfveren die we prominenter etaleren.”
Denken in generaties
“Een groot onderdeel van onze focus in 2025 is de drijfveer ‘Klimaatbewust voor volgende generaties’”, gaat Hans verder. In de bouwbranche is er op het gebied van CO2-uitstoot nog veel te winnen. Duurzaamheidsdoelen staan voor Ter Steege dan ook hoog op het prioriteitenlijstje. Hans: “Er moet een wereld zijn voor de generaties na ons.” Om die reden werkt Ter Steege met pilotprojecten vanuit een intern innovatiebudget. Op dat geld kunnen de bedrijven die vallen onder Ter Steege Bouw Vastgoed aanspraak maken. Hans: “We zien bijvoorbeeld dat opdrachtgevers interesse hebben in biobased bouwen, maar het door de hoge kosten toch niet aandurven. Waarin wij ons onderscheiden is dat we het dan gewoon zelf doen. Dankzij het innovatiebudget kunnen we acht biobased woningen zelf bouwen én zelf in de verhuur doen. Het levert ons enerzijds ervaring en kennis op. En tegelijkertijd laten we opdrachtgevers zien dat we het echt doen. Geen mooie praatjes, maar doorpakken. Onze toegevoegde waarde zit ‘m in het leveren van kennis en daarmee opdrachtgevers ontzorgen.”


De vraag van morgen
Ook toekomstgericht bouwen heeft het komende jaar veel aandacht. “Er gebeurt ontzettend veel in onze branche”, aldus Hans. Op dit moment is er in Nederland natuurlijk een woningnood, waardoor er veel woningen gebouwd en gerenoveerd moeten worden. “Daar spelen we op in met bijvoorbeeld prefabricering en we zoeken de samenwerking op met partners in de keten. Alleen wanneer we samenwerken met partners en collega-bouwers zijn we in staat om dé toekomstbestendige woning te ontwikkelen die in 2040 nog steeds voorloopt.” Daarnaast geeft Hans aan dat AI een grotere rol gaat spelen, ook in de bouwwereld. “Ik volg zelf alles rondom AI. Bij Ter Steege zetten we het bijvoorbeeld in bij de tenderfase, maar ook om te kijken hoe de markt zich de komende tijd ontwikkelt. Zo onderzoeken we wanneer goede momenten zijn om te investeren in een gebied en wanneer niet.”
Mensen, mensen, mensen
“Dan nu mijn favoriete onderwerp”, gaat Hans verder. “Want ik ben misschien directeur, maar ik zie mezelf vooral als cultuurbewaker. Ik houd me bezig met drie dingen: mensen, mensen en mensen. Natuurlijk heeft werkgeluk ook te maken met goede voorwaarden en geen koppijn krijgen van je werk. Maar wat in mijn ogen nog belangrijker is: je thuis voelen. Vrijheid, veiligheid en ontwikkeling ervaren.” In totaal telt Ter Steege Bouw Vastgoed ongeveer 400 medewerkers. "We kiezen per bedrijf bewust voor een optimale schaalgrootte en omvang van 50 tot 120 medewerkers. We brengen best veel tijd door op ons werk; dan is het belangrijk dat collega’s elkaar kennen. Dat je geen nummer bent en dat de sfeer van een familiebedrijf blijft. Maar wel dat je genoeg mensen hebt om aan de vraag te voldoen.” Door de groeiende vraag naar woningen groeit Ter Steege ook en staat de deur open voor nieuwe collega's. “Toch zijn we vooral gefocust op de achterdeur dicht houden. Als je de achterdeur dichthoudt en je mensen tevreden stelt, heb je de beste ambassadeurs voor je organisatie.”
Hans kan nog uren doorpraten over de drijfveren en projecten van Ter Steege. “Maar ik heb liever dat je het de komende tijd zelf gaat zien en ervaren. We zeggen nu niet voor niks ‘Dat zie je’.”