“Voor ons is dat niets nieuws,” zeggen ze. “We zijn al ruim 10 jaar gecertificeerd voor de MVO-prestatieladder en in dat kader maken we ook al meer dan tien jaar een duurzaamheidsverslag. Onze manier om inzichtelijk te maken wat we maatschappelijk bijdragen. Transparant zijn over duurzaamheid zit in het DNA van Ter Steege.”
Toen de verplichte Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) op tafel kwam, ontstond er dan ook zeker geen ‘paniek’. “We hadden al veel zaken op orde. CSRD vroeg om verdieping en structuur. Het kostte tijd en energie, maar het leverde ook echt wat op,” vertelt Peter, “zoals een scherper inzicht in onze totale CO₂-uitstoot, waarmee we nog gerichter kunnen sturen. Denk aan de inzet van elektrische voertuigen of pilots met biobased bouwen.”
Invloed en impact
Een belangrijk onderdeel van het traject was de zogeheten dubbele materialiteitsanalyse. Peter legt uit: “Daarbij kijk je niet alleen naar wat wij als organisatie betekenen voor de maatschappij en het milieu, maar ook andersom: wat voor invloed heeft bijvoorbeeld klimaatverandering op onze organisatie, ook financieel? Die wederzijdse impact breng je in kaart en over de relevante thema's rapporteer je.”
Uit die analyse kwamen thema’s naar voren die voor Ter Steege écht relevant zijn. “En daarin zie je direct waarin we ons als bedrijf onderscheiden,” vult Rieneke aan. “Het gaat bij ons vooral om CO₂-reductie, energiegebruik, circulair bouwen, goed werkgeverschap en bestuur. Juist door die focus kunnen we als organisatie gerichter sturen én laten zien waar we voor staan.”
Focus
De Europese Unie heeft de CSRD-rapportage inmiddels losgelaten voor bedrijven met minder dan 1000 medewerkers. Voor Ter Steege geldt deze rapportageverplichting (voorlopig) dus nog niet. “We kiezen er bewust voor om toch door te gaan. Omdat we geloven in de inhoud en omdat het ons helpt focus aan te brengen,” verduidelijkt Rieneke. Daarom gaan we verder met de VSME2, een vrijwillige duurzaamheidsrapportage. De overtuiging dat we moeten verduurzamen, is er. Maar het moet wel werkbaar blijven. Als rapportage zo zwaar wordt dat het verduurzamen zelf in de weg zit, verlies je het doel uit het oog. "De VSME-rapportage past daarom goed bij ons.”
Breed gedragen
Hoewel medewerkers het nog niet altijd merken, verandert er achter de schermen wel degelijk iets. Rieneke: “We leggen steeds meer gegevens centraal vast en gebruiken die om samen te verbeteren. Denk aan energieverbruik op bouwplaatsen, mobiliteit of vitaliteit. We nemen collega’s daarin stap voor stap mee.”
Die aanpak wordt breed gedragen: “Niet één persoon die het erbij doet, maar werkgroepen vanuit verschillende werkmaatschappijen. Dat kost tijd, maar levert betrokkenheid op. En het helpt om duurzaamheid nog verder te verankeren in de organisatie.”
Aantrekkelijke werkgever
Rieneke vindt het bovendien belangrijk voor (potentiële) medewerkers: “Nieuwe generaties kijken kritisch of een bedrijf bij ze past. Zingeving wordt steeds belangrijker. Met dit duurzaamheidsverslag laten we zien waar we voor staan en wat we belangrijk vinden.
Overtuiging
Kortom, duurzaamheid, de rapportage en het aanpassen van beleid is bepaald geen ‘verplicht nummer’ binnen Ter Steege. Rieneke: “Het is een overtuiging. Dat zijn we aan onszelf en de volgende generaties verplicht.”