Klimaatbewust TS
Terug naar het drijfveren overzicht

Klimaatbewust voor volgende generaties. Dat zie je.

Energie, grondstoffen, water, transport en biodiversiteit. Op deze klimaatthema’s focussen we ons elke dag. Allemaal met als grotere doel om de CO2-uitstoot te beperken. Daarom kiezen we voor de meest duurzame materialen. Passen we nieuwe technieken toe. En bouwen we woningen zo klimaatneutraal mogelijk. Zo laten we ons familiebedrijf en de omgeving goed achter voor volgende generaties.

Klimaatbewust voor volgende generaties. Dat zie je.

Ons hoofddoel

We werken aan 55% minder CO2 uitstoot in 2030.

55% CO2 reductie sluit aan bij de Klimaatwet: niet meer, niet minder. Met dit hoofddoel hebben we aandacht voor stikstof en klimaatadaptie. We gaan uit van het principe: alles wat we besparen, hoeven we niet te reduceren. 

We focussen ons op de thema’s energie, grondstoffen, water, biodiversiteit en transport. De komende jaren investeren we in pilotprojecten en innovaties, zodat we vooral zo veel mogelijk leren.

5

Energie

Alle woningen die we vanaf 2030 bouwen zijn energiepassief. En al onze eigen kantoorpanden gebruiken vanaf 2030 alleen 'groene' energie. Een energiepassief huis Een woning zo ontwikkelen, zodat de warmtevraag minimaal is. Dat kan met een combinatie van goede isolatie, luchtdichtheid en slim gebruik van energiebronnen, zoals de zon en interne warmte.

3

Grondstoffen

We sluiten in 2030 volledig aan bij de parameters van Het Nieuwe Normaal. ​Het Nieuwe Normaal is een nieuw gedragen standaard en is gericht op de materialentransitie: het maakt circulair bouwen eenduidig en concreet. Ook houdt deze standaard rekening met de duurzame context van een circulair project, zoals energie, water en stikstof.

4

Water

Drinkwater is schaars. Daarom willen we regenwater hergebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Ons doel? In 2030 hebben we minimaal 100 woningen of appartementen gebouwd met een regen- of grijswatersysteem.

7

Biodiversiteit

Vanaf 2030 bevatten al onze projecten minimaal 30% groen en voldoen ze aan ons eigen biodiversiteitspuntensysteem. Elk project is anders: veel of weinig openbare ruimte, bouw voor zorg, onderwijs of bedrijven. Per type project gebruiken we een maatregeltabel. Elke maatregel staat weer voor een aantal punten. Bij een hoog aantal punten zijn we bereid om extra te financieren vanuit Ter Steege Advies & Innovatie. We houden ons hiermee ook aan de spelregels die we hebben gemaakt met Vogelbescherming Nederland.

6

Transport

Bij Ter Steege Bouw Vastgoed streven we naar efficiënt en duurzaam transport van materialen en materieel, zodat elk project zo soepel en milieuvriendelijk mogelijk verloopt. We minimaliseren onze CO₂-uitstoot door slimme logistieke planning en het gebruik van schonere vervoersmiddelen. Zo zorgen we voor betrouwbare leveringen en dragen we bij aan een duurzame toekomst in de bouwsector.

Onze samenwerking met Staatsbosbeheer.

Voor elke woning die we bouwen en/of renoveren, planten we twee bomen. Dit is onderdeel van onze samenwerking met Staatsbosbeheer, en ook van ons duurzaamheidsplan. In deze video vertelt Hans ter Steege je graag meer over waarom we dit doen, en over onze duurzaamheidsdoelen.

Onze samenwerkingen

We blijven samenwerken met Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer. Dit houdt in dat we in onze projecten de spelregels van Vogelbescherming toe blijven passen en dat we jaarlijks voor elke woning die we bouwen of renoveren twee bomen planten. We vertellen er graag meer over!

Klimaatbewust TS

Samenwerking Staatsbosbeheer

Bouwen en renoveren van woningen levert fijne woonplekken op. Maar de impact op het milieu is nog altijd groot. Bij Ter Steege proberen we de impact zo veel mogelijk te beperken. Zo bouwen we steeds vaker circulair, reduceren en scheiden we afval en rijden we zo veel mogelijk elektrisch. Sinds 2020 heeft Ter Steege Bouw Vastgoed een samenwerking met Staatsbosbeheer. Concreet betekent dit dat we jaarlijks voor elke woning die we bouwen of renoveren twee bomen planten. In totaal plantten we daarom al bijna 9.000 bomen! Deze bomen halen CO2 uit de lucht en zetten de CO2 om in zuurstof. En zo helpen we samen mee aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier.

Roodborst

Samenwerking Vogelbescherming

Mensen die in een vogelrijke omgeving wonen, zijn gelukkiger dan mensen die in hun dagelijkse leven weinig vogels zien. Recent onderzoek uit Duitsland bevestigde dit nog eens. Voor Ter Steege alle reden om uit te zoeken hoe wij onze woningen en de directe omgeving daarvan nog vogelvriendelijker kunnen maken. Daarom zijn wij een samenwerking gestart met Vogelbescherming Nederland. Daar kwamen negen spelregels uit, die we in elk project hanteren. Denk hierbij aan: zoveel mogelijk groen, multifunctionele daken en voldoende verblijfplaatsen voor vogels, vleermuizen en insecten. Zo helpen we samen mee aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier. 

Blijf op de hoogte!

Nieuwe projecten, ontwikkelingen in de branche en ander nieuws… dat zie je in onze nieuwsbrief. Een paar keer per jaar ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.