De onthulling is verricht door wethouder Leo Bongers van de gemeente Ommen, en Peter Vollenbroek, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Dit markeert een belangrijk moment in de verbinding tussen historisch erfgoed en moderne stadsontwikkeling. Deze aanpak past binnen één van de drijfveren van Ter Steege: ‘historische vernieuwing’. Wat vraagt om een stukje lef en de kunst om dingen net iets anders te doen.

Rijke geschiedenis
Het gevelornament, dat een rijke geschiedenis kent, is ooit onderdeel geweest van een karakteristiek pand in Ommen. Door de sloop van oude bebouwing dreigde het ornament verloren te gaan, maar dankzij een gezamenlijke inspanning van de Historische Kring Ommen, Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg en de Gemeente Ommen keert het nu terug op een prominente plek in de nieuwbouwplannen aan de Brugstraat.
Het ornament, gehouwen uit Bentheimer zandsteen, draagt de wapens van het echtpaar Friesendorp-Walraven, dat in de 18e eeuw woonde aan de Brugstraat. Egbert Friesendorp, die burgemeester was van Ommen, liet het wapen plaatsen ter ere van zijn huwelijk met Anna Lucretia Walraven in 1749. Na de sloop van hun pand in 1969 werd het ornament bewaard, maar pas nu, mede dankzij de inzet van de Ommer bevolking en de familie Friesendorp, keert het terug op een zichtbare plek in de stad. Dit markeert het behoud van een belangrijk stukje cultuurhistorisch erfgoed en herinnert aan de invloedrijke rol van de familie Friesendorp in Ommen.
Peter Vollenbroek: "Wij vinden het belangrijk om bij nieuwbouw oog te houden voor de historie van een plek. Dit ornament vertelt een verhaal dat niet verloren mag gaan."
Ook wethouder Bongers benadrukt het belang van het behoud van erfgoed in de stad: "Ommen kent een rijke historie, en door dit ornament terug te brengen, verbinden we verleden en toekomst op een mooie manier."