25 jaar aan verhalen, uitdagingen en eigen highlights per project… waar begin je dan? Bij iemand die elk project van start tot eind heeft meegemaakt: Bert, destijds directeur van Ter Steege Vastgoed. “De gemene deler tussen al deze projecten zit ‘m in de uitdaging van het bouwen bij het spoor. Hoe konden we wonen daar toch mogelijk maken? Dat is gelukt en daar kijken we heel positief op terug, ondanks dat het wat jaren geduurd heeft.”
Brouwerij Hengelo
“Rond 2000 begon het balletje ‘Brouwerij Hengelo’ te rollen”, vertelt Bert. “Ik was toen vanuit Ter Steege verantwoordelijk voor de werving en aankoop. Dit bedrijventerrein ligt naast het spoor, dus we hadden te maken met gevaarlijke stoffen en moesten kijken binnen welke milieucontouren we de bestemming toch konden transformeren van werken naar wonen.” Uiteindelijk belandde dit Hengelose project daarom op een kritische-projecten-lijst van de Nederlandse overheid. De bouw lag een tijdje stil. Maar samen met de gemeente Hengelo hebben we een plan opgezet om er toch op een mooie en verantwoorde manier invulling aan te geven. Joop Nijenhuis van gemeente Hengelo: “Dit viel allemaal samen in de crisistijd, waardoor de verkoop in het begin wat stroef ging. Heel knap van Ter Steege dat ze toch hebben doorgezet en een kwalitatief mooi project hebben afgegeven.” Inmiddels is fase 2 ook opgeleverd en is de bouw van 96 appartementen in de eerste fase en 95 grondgebonden woningen in de tweede fase helemaal klaar. Het oude vervallen bedrijventerrein met brouwerij is getransformeerd tot een wijk waar je anno 2025 wél wilt wonen. Bert: “Ondanks diverse uitdagingen door de jaren heen, heeft dit project ons ook een heleboel opgeleverd: ervaring en kennis op het gebied van bouwen naast het spoor.”





Park Veldwijk
Vanuit het brouwerij-project kwam ook project Park Veldwijk op ons pad. Woningcorporatie Welbions was namelijk in die tijd bezig met integrale vernieuwing in een aantal wijken in Hengelo. Het doel was meer differentiatie in woningtypologieën en doelgroepen, waarbij in park Veldwijk werd ingezet op meer koopwoningen en betere voorzieningen. Wij als Ter Steege vervulden daarin een belangrijke rol. Bert: “We pasten onze planning bij De Brouwerij aan, zodat we met 80 koopwoningen in Park Veldwijk aan de slag konden.” Gerard Oude Vrielink van Welbions benoemt de goede samenwerking hierin. “Ter Steege is een marktpartij die risico durft te nemen. Daardoor maakten wij als corporatie ook mooie commerciële ontwikkelingen door. En het is natuurlijk ook fijn dat je met hen niet als ‘opdrachtgever en opdrachtnemer’ aan tafel zit. We hebben het plan echt samen tot een hoger level getild en daarbij ook de ontwikkelvisie doorgenomen." Bert beaamt dat. “We kiezen bewust voor een overlegmodel met de gemeente en Welbions. Door alle partijen vanaf de start te betrekken, komen we tot het beste resultaat waarin ieders belangen zijn meegenomen.” Inmiddels zijn alle gerealiseerde woningen in Park Veldwijk bewoond en heeft de wijk - dankzij de totale herontwikkeling - weer een goede naam in Hengelo.
Wijkwinkelcentrum Veldwijk
In het verlengde van de wijkvernieuwing van Veldwijk, bouwden we ook een wijkwinkelcentrum: het hart van de wijk. Bert: “Veldwijk moest weer wat leefbaarder worden. Een mooi wijkwinkelcentrum met 42 huurappartementen, 52 koopappartementen en een supermarkt met daarnaast wat commerciële ruimtes droegen daaraan bij.” De grootste uitdaging daarin, volgens Bert? “Ook tijdens de crisistijd een beetje lef hebben en gaan voor kwaliteit, denkend aan waar er in de toekomst wél markt voor is.” Joop Nijenhuis van gemeente Hengelo ziet wat dat brengt: “Voor veel Hengeloërs was Veldwijk een enorme stap om te wonen. Inmiddels is dat niet meer zo. Daar hebben Ter Steege en Welbions samen een goede draai aan gegeven.”
Watertorenpark
Dat brengt ons alweer bij het laatste project rondom de Zuidelijke Spoorzone in Hengelo: het Watertorenpark. Bert: “Rondom de watertoren bouwden we 24 bijzondere woningen in 3- en 4-lagen.” Wat zo bijzonder is aan deze woningen? “De hele architectuur, de ligging en het grote woonoppervlak. Dit is gewoon een geweldige plek om te wonen. Ik denk dat iedere Hengeloër dat wel wil”, vertelt Bert. Ook Joop vindt dit project uiteindelijk een groot succes. “In eerste instantie was het door de gemeente volledig bestemd als park, met alleen de watertoren als gebouw. Uiteindelijk hebben we samen met Ter Steege een goed compromis gevonden. Elke keer als ik daar nog langs fiets, ben ik er blij mee. Dit zijn woningen die je in Hengelo nergens anders vindt.” Bert vult aan: “Er is een mooi gebied ontstaan. Als je over de F35 fietst en je kijkt naar links en rechts, dan is dat echt prachtig.”
De oplevering
Gisteren, op 26 mei, was het dan zover. Na al die jaren ronden we deze projecten - in samenwerking met Welbions en gemeente Hengelo - volledig af. We leveren de gehele ontwikkeling symbolisch op en we staan even stil bij elk project. Bert: “De aanwezigen kunnen foto’s maken van wat ze mooi vinden. En natuurlijk van wat ze minder mooi of goed vinden; dat is ook waardevol om te weten.” Ten slotte doet Bert ook nog een woordje. “Ik ben de enige die alle vier de projecten de afgelopen 25 jaar van begin tot eind heeft meegemaakt. Alles kwam voorbij… van bodemverontreinigingen tot branden en krakers. Maar ik kan je vertellen: bijzonder en uitdagend was het wel. En zeker de moeite waard als ik kijk naar het prachtige eindresultaat!”