AQUAradius, Hoofddorp

AQUAradius is een woonconcept voor 50 plussers. Volledig in eigen beheer ontstaan. Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) in z’n zuiverste vorm! Bij AQUAradius hebben de deelnemers werkelijk alles zelf gedaan. En met succes. Op deze schaal is dat echt uniek in Nederland.

AQUAradius is zijn tijd ver vooruit. Terwijl de overheid zoekt naar beheersbare en betaalbare oplossingen in zorg en welzijn voor senioren, ontwikkelden de deelnemers van AQUAradius als eerste in Nederland volledig zelf een concept waarin ze langdurig zelfstandig kunnen wonen en uitermate zelfredzaam zijn. De saamhorigheid, betrokkenheid bij het CPO bouwproces en actieve aandacht voor welzijn houdt de zorg lang buiten de deur. Op het moment dat zorg toch nodig is, zijn de voorzieningen daarvoor opgenomen in het ontwerp. Slim.

In 2007 startte de CPO vereniging met de plannen. Na twee jaar onderhandelen verkocht gemeente Haarlemmermeer een stuk grond. De vereniging zocht een aannemer die ze kon begeleiden bij het gehele project.  Naast het begeleiden van de deelnemers bij het waarmaken van hun woonwensen brachten wij onze kennis op juridisch en financieel vlak in.

AQUAradius appartementencomplex heeft een gemeenschappelijke ruimte met een fantastische keuken. Hier kokkerellen mensen samen en geven ze kookworkshops. Gasten of familie kunnen verblijven in twee aparte studio’s en bewoners kunnen fit blijven in de ruimte voor cardiofitness. Als nodig kunnen bewoners twee aparte ruimtes verhuren aan zorgverleners of fysiotherapeuten. In de parkeerkelder zijn twee hobbyruimten met alle faciliteiten om creatief aan de slag te gaan. Ieder appartement heeft een eigen plaats in de parkeergarage en buiten het gebouw zijn parkeerplaatsen voor bezoekers. Het complex heeft een gezamenlijke fietsenstalling en ieder appartement heeft een berging en een gezamenlijke fietsenstalling. De gangen en galerijen zijn extra breed en volledig afgesloten. Daarnaast wekken bewoners met zonnecollectoren en een energiedak hun eigen energie op.

Impressies