Schaftwagen op zonnepanelen

Een energieneutrale schaftwagen! Dat klonk een paar jaar geleden nog als toekomstmuziek, maar inmiddels is de eerste keet bij Ter Steege een feit. Ronald Rooseboom, hoofd Materieel bij Ter Steege Materieel, vertelt hoe deze schaftkeet tot stand is gekomen.

 “We proberen altijd te verduurzamen. In dit geval bij onze schaftwagens. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook door de hoge energieprijzen. Waar we vroeger bij renovatiewerk met gemak overal onze keet mochten inpluggen en er vaak ook nog koffie bijkregen, wordt die vraag op dit moment wel wat lastiger. Logisch,” gaat Ronald verder. “Met de huidige energietarieven vraag je nogal wat van de mensen. Dus zochten we naar een betere oplossing.”

Ter Steege kijkt al langer naar de mogelijkheden van duurzame schaftketen. “Eerder was dit gewoon niet rendabel. En alleen ‘duurzaam’ voor het label, zonder echt te veranderen, daar doen we het niet voor,” stelt Ronald.

 Powerpacks voor festivals
Ze kwamen in contact met Wattsun in Arnhem. Een bedrijf dat oplaadbare powerpacks levert aan festivals, maar in coronatijd op zoek ging naar bredere toepassingen. Het resultaat: een bijzondere combinatie van een accupakket en zonnepanelen. En daarmee werd de eerste energieneutrale schaftwagen werkelijkheid!

“Alles kwam op deze manier samen. Met de zonnepanelen voorzien we de schaftwagen van genoeg energie voor de verlichting, verwarming en natuurlijk koffie. Door de batterijen slaan we ook stroom op. Ook is het geheel makkelijk te verplaatsen wanneer we bij het volgende blok aan het werk gaan. Het werkt perfect! De keet is daarnaast voorzien van walstroom, voor back-up of een bewolkte dag.”

De pilot loopt tot de zomervakantie, maar alle betrokkenen zijn al heel tevreden over de resultaten tot nu toe. Ronald: “We kijken al naar uitbreidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de zaagloods. Met de extra stroom zouden we die bouwplaats kunnen voorzien van verlichting. Wat mij betreft is het een succes!”