Ter Steege Bouw Vastgoed

In gesprek met boswachter Ine: de waarde van bomen

Bomen zijn goed voor het milieu. Dat is ook een van de redenen dat wij in 2020 een samenwerking startten met Staatsbosbeheer. Om nog meer te weten te komen over het belang van bomen en het planten van bomen, spraken we met boswachter Ine Nijveld.

Ine Nijveld is boswachter van de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld: “Ik heb me altijd al sterk verbonden gevoeld met alles in de natuur. Toen ik weer ging werken, toen mijn kinderen wat groter waren, heb ik de IVN gidsenopleiding gevolgd. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan in het bezoekerscentrum in Nijverdal. Na een tijd kreeg ik de kans om boswachter te worden. Als boswachter ben ik de spil tussen bezoeker en natuur. Met mijn werk geef ik de natuur een stem. Ik probeer begrip te kweken bij mensen om op de juiste manier met de natuur om te gaan en de waarde te zien van de natuur.”

Het belang van bomen

Een groot en belangrijk onderdeel van de natuur zijn de bomen. Die bomen helpen natuurlijk CO2 om te zetten in zuurstof, maar hebben nog veel meer positieve uitwerkingen. Ine vertelt: “Groen werkt rustgevend en stress verlagend. Heb je een woning en kijk je uit op groen, is dat dus veel aantrekkelijker. Er is zelfs onderzoek geweest dat patiënten die uitkijken op bomen eerder genezen dan patiënten die uitkijken op bebouwing. Gelukkig blijven tegenwoordig steeds vaker oude bomen staan in ontwikkelprojecten. Want voor een nieuw geplant boompje groot is, gaat er een generatie overheen.”

“Een ander voordeel is de biodiversiteit. Mensen denken vaak aan vogels en insecten die in de bladeren zitten, maar een boom zorgt ook voor een rijk bodemleven. Rondom de wortels leven heel veel insecten, zoals pissebedden en regenwormen. Deze insecten zorgen voor een gezond bodemleven, waardoor ook andere planten en bomen beter groeien,” vertelt Ine. “En heb je veel last van geluidsoverlast van een drukke weg, of de buren? Bomen, klimop, kamperfoelie en heesters zorgen voor geluidsdemping. Daarnaast zorgen bomen voor schaduw en koelte. Fijn in de zomer!”

Soorten bomen

Wil je zelf bomen planten? Kies dan voor inheemse soorten. Ine legt uit: “Inheemse soorten zorgen voor veel meer leven. Op een Amerikaanse Eik zit veel minder leven dan een Nederlandse Eik. Kies daarom voor de Nederlandse eik, beuk of linde. En heb je een kleinere tuin? Ga dan voor een hazelaar, meidoorn of lijsterbes. De bessen van de lijsterbes zijn in het najaar rijp, daar komen veel vogels op af. En een hazelaar is ook leuk voor als je aan de rand van de bebouwing woont. De hazelaar trekt namelijk eekhoorntjes aan. Het is wel belangrijk om te kiezen voor diversiteit. Bomen zijn dan minder vatbaar voor ziektes en insecten zoals de eikenprocessierups en buxusmot.”

Wanneer plant je bomen?

Je wilt aan de slag! Maar wat is de beste tijd om bomen te planten? “November is een hele goede tijd. Het boompje krijgt dan voldoende tijd om te wortelen, voordat de zomer begint. De wortels moeten in het voorjaar en de zomer goed geworteld zijn en bij het grondwater kunnen komen, zodat ze voldoende vocht op kunnen nemen om te overleven.”

Ine eindigt haar verhaal: “Kies dus voor inheemse diverse soorten die op verschillende momenten bloeien. Denk aan vlinderstruiken (deze zijn niet inheems, maar wel erg leuk), lavendel, kattenkruid en andere nectarrijke planten. Daar komen veel insecten en vogels op af. En laat dit najaar de bladeren lekker liggen. Dit is een fijne schuilplek voor egels en andere dieren. Je tuin mag best een beetje rommelig zijn af en toe!”

Mobiele versie afsluiten