Een tweede leven voor serviceflat De Batouwe in Tiel

Hoe transformeer je een verouderde serviceflat naar duurzame sociale-huurwoningen voor een- of tweepersoonshuishoudens? De Vree en Sliepen uit Tiel, onderdeel van Ter Steege staat in de startblokken om 134 appartementen compleet te renoveren en klaar te maken voor nieuwe bewoners.

Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) zet in 2019 een vraag uit bij vier partijen om hun plan van aanpak voor de renovatie en transformatie van voormalig serviceflat De Batouwe te presenteren. De 134 ouderenwoningen moeten getransformeerd worden naar kleine appartementen in de sociale huurklasse, met name geschikt voor een- of twee persoonshuishoudens.

De Vree en Sliepen uit Tiel is een van de vier partijen. Na een goede voorbereiding presenteren ze hun plan van aanpak en ontvangen zij de opdracht van SCW. In hun plan van aanpak staan duurzaamheid, haalbaarheid en realiteit voorop.

Planning en organisatie

Een succesvolle oplevering van zo’n groot project staat of valt met een goede planning en juiste afstemming met de opdrachtgever en ketenpartners. De Vree en Sliepen zit nu nog vol in de voorbereidingsfase. Ze starten in het eerste kwartaal van 2020 met de renovatie en zijn naar verwachting 15 maanden bezig. Na de zomer van 2021 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in de nieuwe Batouwe.

Een nieuwe schil

De Batouwe moet na de renovatie minimaal energielabel A hebben. Daarom maakt de oude buitenschil plaats voor een compleet nieuwe schil. Deze schil is luchtdicht en heeft een hoge isolatiewaarde. Het vervangen van de schil geeft direct de mogelijkheid om de betonnen draagstructuur te controleren en verstevigen waar nodig. En natuurlijk krijgen de appartementen ook nieuwe keukens, badkamers en toiletten.

Historie

SCW Tiel bouwt in 1973 serviceflat De Batouwe. Een flatgebouw met appartementen voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar af en toe hulp en toezicht nodig hebben. In 2010 besluit de corporatie dat het flatgebouw plaats moet maken voor nieuwbouw. Maar na onderzoek in 2016 zien ze hier toch van af en besluiten De Batouwe te renoveren naar appartementen om aan de groeiende vraag naar kleine appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens te voldoen.