Bewoners positief over renovatie huurwoningen

Eduard Bremmer, uitvoerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg, voor een van de gerenoveerde pilotwoningen

Vier woningstichtingen uit Noordoost-Nederland doen een gezamenlijke aanvraag voor het renoveren van een aantal NOM-woningen in 2016. Samen met een andere partij wordt de combinatie Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg en Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen geselecteerd uit zes bouwers. De woningen worden verdeeld en Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg gaat aan de slag met zes woningen voor woningstichting Sint Joseph en eenentwintig woningen voor Reggewoon.

De zes woningen blijken een pilot te zijn voor de renovatie van tweeënvijftig woningen in dezelfde wijk. Eduard Bremmer, uitvoerder bij Ter Steege en verantwoordelijk voor deze renovatie vertelt:

‘Een pilot levert veel voordelen voor ons op. Tijdens het uitvoeren van een pilot leggen we het onverwachtse al bloot. Dit resulteert in verminderde faalkosten, geen vertraging en tevreden bewoners . Zo hebben we bijvoorbeeld in de tweeënvijftig woningen andere toiletten geplaatst dan bij de pilot, hebben we thermostatische kranen geïnstalleerd en is er nu een radiator in de keuken met andere ventielen. Bewoners laten zich gelukkig altijd horen. De kritische opmerkingen van bewoners zorgen voor het beste resultaat.’

Goede samenwerking

‘Samen met de woningcorporatie ben ik bij alle bewoners thuis geweest. Bij elk renovatieproject moeten wij 70 procent toestemming krijgen, anders mag de renovatie niet doorgaan. Persoonlijk contact is hierin echt belangrijk. Daarom organiseren we ook inloopmiddagen, zodat bewoners hun vragen kunnen stellen.’ Eduard verwacht rond het eind van dit jaar klaar te zijn met de renovatie. ‘Het project loopt hartstikke goed, de bewoners zijn positief: het resultaat van een goede samenwerking met de woningcorporatie.’

Label A+

Waar de zes woningen in Almelo vorig jaar nog energielabel E en D hadden, voldoen ze nu aan label A+. Om dat label te halen, heeft Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg flink wat gedaan. Er is nieuwe isolatie aangebracht in de bestaande spouwmuren en onder de begane grondvloer, nieuwe HR++ beglazing in de kozijnen gezet en daarbij zijn alle draaiende delen op de begane grond vervangen. De nieuwe buitendeuren hebben het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De bestaande dakconstructie is aan de binnenkant geïsoleerd en afgewerkt met witte beplating. Daarnaast zijn de dakpannen en dakgoten vervangen en hebben de woningen 8 PV-panelen gekregen. De woningen zijn voorzien van een nieuw CO2 gestuurd ventilatiesysteem en alle woningen hebben een nieuwe keuken, een nieuw toilet en vergrootte badkamer met toilet.

Dat al deze aanpassingen echt effect hebben, bleek laatst uit de energierekening die een van de bewoners van de pilotwoningen moest betalen. Ze bespaarde €600,- op haar jaarrekening!

Over Sint Joseph

Sint Joseph is een middelgrote woningstichting met ruim 5.000 woningen in gemeente Almelo en gemeente Dinkkelland. Net als de meeste woningstichtingen verduurzamen zij hun woningen, zodat die klaar zijn voor de toekomst. 21 november vierden zij hun 100 jarig jubileum in het Stadslab Almelo op het Indië-terrein.