5 tips om je gasprijs laag te houden

De huidige situatie in Oekraïne is schrijnend. We proberen ons steentje bij te dragen en te helpen waar mogelijk. Zo sturen we EHBO spullen naar Oekraïne en stellen we plekken beschikbaar voor vluchtelingen. Een ander gevolg van deze oorlog zijn de gasprijzen die de lucht in vliegen. Gelukkig zijn er best wat dingen die jij thuis kunt doen om het gasverbruik naar beneden te krijgen. Samen met collega’s die alles weten over het verduurzamen van woningen, hebben we een aantal tips verzameld die jou helpen de gasrekening zo laag mogelijk te houden.

Tip 1: Gebruik tochtstrips

Ook al houd je je deuren en ramen gesloten, er gaat altijd warmte verloren door de kiertjes. Door een tochtstrip te plaatsen, voorkom je dat de warmte ontsnapt. Je koopt voor rond de vijf euro een tochtstrip bij de plaatselijke bouwmarkt en je kunt de strip makkelijk zelf bevestigen. Doordat de warmte beter vastgehouden wordt in de ruimte, hoef je de verwarming minder hoog te stoken en bespaar jij kosten.

Houd wel aandacht voor het ventileren van je woning. Door ventilatie wordt vochtige en vervuilde lucht afgevoerd en voorkom je de groei van schimmels in huis. Zorg er daarom voor dat niet alle ventilatieroosters dicht zitten of afgeplakt zijn. Daarnaast is het goed om 15 minute per dag te luchten.

Tip 2: Plaats radiatorfolie achter je verwarming

Veel van de warmte die je radiator uitstraalt, gaat verloren via de buitenmuren. Dit kun je verhelpen door radiatorfolie te plaatsen achter je radiator. De folie zorgt er voor dat de stralingswarmte gereflecteerd wordt en niet verloren gaat. Ook radiatorfolie vind je in de bouwmarkt en kost je zo’n 3 à 5 euro per vierkante meter.

Tip 3: Plak je ramen af met raamfolie

Heb jij enkel of dubbelglas in huis? De beste oplossing om je huis beter te isoleren en dus energie te besparen, is het vervangen van je glas door HR++ of HR+++ glas. Zoek je een oplossing voor de korte termijn? Plak dan isolerend raamfolie op je ramen. Deze folie is transparant en belemmerd je zicht naar buiten niet. Het isolerende raamfolie vind je in de bouwmarkt en kost rond de 5 euro per vierkante meter.

Tip 4: Stel de standaardtemperatuur van je Cv-ketel lager in

Veel Cv-ketels staan ingesteld op een standaardtemperatuur van 70 of 80 graden. Deze temperaturen zijn echt niet altijd nodig. Moderne ketels zijn modulerend en passen de aanvoertemperatuur zelf aan, maar heb jij een oudere ketel? Dan kun je de standaardtemperatuur zelf lager instellen. Dit scheelt gas en vermindert de CO2-uitstoot. In de gebruiksaanwijzing van je ketel vind je meestal tips over de juiste temperatuur voor de ketel. Dit hangt af van de buitentemperatuur, het seizoen en de mate van isolatie van de woning. Kom je er niet uit? Je kunt advies vragen aan je installateur.

Tip 5: Verwarm slim

Zet de verwarming alleen aan in kamers waar je bent. En heb je een CV-ketel? ’s Nachts en overdag als er niemand thuis is, kan de thermostaat op 15 graden blijven staan. Bij vloerverwarming kun je je thermostaat beter niet lager zetten dan 17 of 18 graden.