De 24-uursservice: over storingen, stormschade en steenmarters

Timmerman/voorman Matthijs Kruizinga (links) en Service Coördinator Bas Brandwagt (rechts) op kantoor van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg

Een lekkage, een deur die niet meer open kan of een kapotte CV-ketel? De bewoners van corporatie Vechtdal Wonen kunnen altijd bellen met de 24-uursservice van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg.

Het Team

De 24-uursservicedienst bestaat uit negen personen, van wie er zeven op de buitendienst werken. De twee anderen werken op kantoor. De service is een aanvulling op het dagelijks onderhoud dat Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg uitvoert voor woningstichting Vechtdal Wonen. Het laatste jaar is dit team 550 tot 600 keer buiten kantooruren in actie gekomen.

De werkzaamheden betreffen grotendeels lekkages, stroomstoringen en buitensluitingen, maar kunnen ook gaan over ongedierte, brand of brandmeldingen, stormschade en heel af en toe kleuters die opgesloten zitten op het toilet of in de badkamer.

De meeste telefoontjes komen via huurders van Vechtdal Wonen, maar het team doet ook werk voor Gemeente Coevorden, verschillende bedrijven en zorginstanties in de regio en kopers van nieuwbouwwoningen van Ter Steege. In de vakantieperiodes is de 24-uursservice het aanspreekpunt voor urgente inkomende telefoontjes.

Bas en Matthijs

Bas Brandwagt en Matthijs Kruizinga zijn onderdeel van de 24-uursdienst. Bas Brandwagt is coördinator Service & Onderhoud bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Zijn dag begint steevast met een bak koffie en werkoverleg. In dit overleg worden bijzonderheden van de nacht besproken en nieuwe werkzaamheden uitgezet. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het maken van planningen en staat hij in contact met Vechtdal Wonen, bouwpartners en andere corporaties voor mutatieonderhoud en overige service gerelateerde werkzaamheden.

Matthijs Kruizinga is timmerman/voorman. Overdag werkt hij vooral in woningen die klaar gemaakt worden voor nieuwe huurders. Die werkzaamheden gaan van een kapotte deur tot een complete binnenrenovaties waarbij douche, toilet en keuken worden aangepakt. Eens in de 6 á 7 weken draait Matthijs van vrijdag tot vrijdag de 24-uursservice. Hij is dan het eerste aanspreekpunt voor de huurders van Vechtdal Wonen.

Service

Vechtdal Wonen heeft ongeveer 7.900 woningen in het Vechtdal, een groot werkveld. De woningen liggen van Raalte tot Zwolle, van Dedemsvaart tot Gramsbergen en van Hardenberg tot Sibculo. Daarnaast heeft Vechtdal Wonen nog 2.200 studentenwoningen op de Campus in Enschede. Huurders pakken dus regelmatig de telefoon om gebreken en defecten te melden. Is dat na 15:00 uur ’s middags of in het weekend? Dan krijgen ze een van de mannen van de 24 uurs service aan de telefoon.

Binnen een halfuur

De 24-uursservice start dagelijks om 15:00 uur en op vrijdag om 12:00 uur. De dienst loopt door tot 9:00 uur. Tussen 9:00 en 15:00 uur neemt Vechtdal Wonen de telefoon aan en neemt als dat nodig is contact op met Bas. De medewerkers die dienst hebben, zijn dus 18 uur per dag bereikbaar voor de huurders. Na urgente telefoontjes zijn de mannen vaak binnen een halfuur ter plaatse.

Voor de bewoners een uitkomst: “Omdat we zo snel ter plekke kunnen zijn, zijn de problemen van de huurders vaak snel opgelost. Fijn voor de huurders, maar ook voor Vechtdal Wonen is dat prettig. Zij hebben er ook baat bij dat de bewoners tevreden zijn en de woningen intact blijven. Met de 24-uursservice hoeft Vechtdal Wonen er niet tussen te zitten. Wij kunnen de corporatie dus echt ontzorgen op deze manier,” vertelt Bas.

Uit bed gebeld

Matthijs wordt tijdens zijn dienst regelmatig gebeld: “De ene dag word ik drie keer gebeld, de andere keer maar één keer. Ook nachtelijke telefoontjes horen erbij. Soms krijg ik om 0:30 uur telefoon en ben ik om 3:30 uur pas weer thuis. Dat zijn wel korte nachtjes, maar dat hoort erbij en maakt het werk ook leuk.”

De telefoontjes zijn grotendeels van huurders. Maar ook de politie belt wel eens. “Soms moeten ze ergens naar binnen en moeten wij de deur open maken. Je maakt wel wat mee op die manier. Een collega werd laatst gebeld omdat een bewoner geluid hoorde vanuit haar kruipruimte. Dat bleek een steenmarter te zijn. We konden het beestje niet weghalen, maar konden wel helpen om hem te laten ontsnappen. Het mooie aan dit werk is dat de mensen je echt dankbaar zijn. Want als je midden in de nacht belt, is er vaak wel een serieus probleem,” legt Matthijs uit.

Matthijs vervolgt: “Mijn werk is heel afwisselend. De ene keer bellen bewoners omdat ze een lekkage hebben en de volgende keer is er stormschade. Ik neem de telefoon aan, luister naar het probleem en ga er vervolgens zelf heen of ik neem contact op met een van onze bouwpartners, bijvoorbeeld de loodgieter. Als ik het probleem heb opgelost en in de auto terug naar huis rij, maakt het echt niet meer uit dat ik een gebroken nacht heb. Als je de bewoners opgelucht achterlaat met een glimlach op hun gezicht, is het al goed.”

Relevante verhalen over renovatie en onderhoud van corporatiewoningen automatisch per e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.