Een tweede leven voor De Franciscanessenhof in Almelo

‘Bewoners trakteren de medewerkers van ons onderhoud- en renovatieteam wekelijks op snert, loempia’s of oliebollen,’ zegt Rudy Weghorst, adjunct-directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. ‘Je kunt het beschouwen als een graadmeter voor tevredenheid.’ Die tevredenheid betreft het onderhouds- en comfortverbeterplan voor 34 woningen in seniorencomplex De Franciscanessenhof in Almelo.

De Franciscanessenhof is een wooncomplex van Woningcorporatie Sint Joseph. Het ligt op wandelafstand van het centrum, met voorzieningen als winkels, restaurants, bibliotheek en Het Creatief Centrum. Daarnaast grenst het aan het vernieuwde Hagenpark, met het eind 2021 opgeleverde Natuurhus.

Tweede leven

Desondanks was er leegstand. Dat had alles te maken met de gedateerde uitstraling en het naar huidige maatstaven beperkte wooncomfort. ‘Dit complex was hard toe aan een tweede leven,’ vertelt Weghorst. Toen hij in 1987 als kersverse werkvoorbereider bij een collega-aannemer in dienst trad, was De Franciscanessenhof zijn eerste project. Destijds ging het om aanleunwoningen verbonden met zorgcentrum De Koppel. ‘Wel bijzonder dat ik nu mag meehelpen aan de metamorfose.’

Optimaal wooncomfort

Na de bouwkundige loskoppeling van het woonzorgcomplex in 2019 plaatste Sint Joseph de modernisering van De Franciscanessenhof hoog op de agenda. Het moest uitgevoerd worden als een zogenoemd Bouwteam++ project. De bouwkundig aannemer vervult hierbij een actief initiërende en faciliterende rol en de corporatie wordt ontzorgd.

Investeren in onderhoud én optimaal wooncomfort voor bewoners was nodig. De appartementen van 52 vierkante meter tellen één slaapkamer en een piepklein balkon. De enige wc bevindt zich in de badkamer. Er is een gemeenschappelijke (fietsen)berging. Bewoners met een scootmobiel stallen die nu noodgedwongen in de gangen, wat de vluchtveiligheid bij brand in gevaar brengt.

Deze interviews direct ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Energieprestaties

Het programma van eisen was dus behoorlijk uitgebreid. ‘Uitdaging is dan om zo veel mogelijk te realiseren binnen het bestaande budget,’ zegt Johan Kleinjan, hoofd calculatie bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. Daarbij ging het om de uitstraling van het exterieur, het wooncomfort en natuurlijk de energieprestaties.

‘Om met dat laatste te beginnen: er worden grote labelstappen gemaakt,’ licht Kleinjan toe. De appartementen gaan van label C, B of A naar A++ of zelfs A+++. Om de energieprestaties te verbeteren wordt de gevel bij-geïsoleerd, HR++ isolatieglas toegepast en pv-panelen op het dak geplaatst. Elke woning krijgt een nieuwe cv-ketel en in de meterkast wordt de groepenkast vervangen.

Vergroot balkon

Dan het wooncomfort. Badkamer en toilet worden helemaal nieuw ingericht en aangekleed. Voor een optimale luchtverversing komt er CO2-gestuurde mechanische ventilatie in de woning. Het kleine balkon wordt vergroot naar 2 x 4 meter en is straks via de woonkamer bereikbaar. ‘Een speciale dunne betonconstructie wordt aangebracht op het bestaande balkon,’ legt Kleinjan uit. ‘Daardoor wordt bovendien de afstap en opstap stukken prettiger. Verder wordt de privacy verbeterd.’

De nieuwe balkonhekken worden voorzien van een speciale perforatie met silhouetten die verwijzen naar de Zusters Franciscanessen van Denekamp. Zij waren in 1922 de stichters van het Sint Elisabeth Ziekenhuis, waarvan het oorspronkelijke gebouw op een steenworp afstand staat (zie afbeelding onder deze alinea).

Om het verblijf op het balkon verder te veraangenamen wordt op de tweede verdieping elektrische zonwering aangebracht. Verder komt er een algemene stalling voor scootmobielen en voldoet het gebouw straks aan alle brandveiligheidsvoorschriften.

Kleurige uitstraling

Voor het opfrissen van onder meer de gevel schreef Sint Joseph een prijsvraag uit, die werd gewonnen door DAAD Architecten. Kleinjan: ‘De goede samenwerking tussen Sint Joseph, het architectenbureau en ons heeft geleid tot een oplossing om de gevelstenen deels te kleuren. In combinatie met veel andere extra’s heeft dat voor een compleet nieuwe uitstraling gezorgd. En we zijn ook nog eens binnen het budget gebleven.’

Speciaal team

Tijdens operatie Comfortverbetering blijven de huurders in hun woning wonen. ‘De onderlinge verstandhouding tussen bewoners en bouwvakkers is uitstekend,’ meldt Kleinjan. ‘Als Ter Steege werken we bij dit soort projecten met een speciaal team. Ervaren mensen die weten hoe je moet omgaan met huurders. Altijd een aardig woordje, alles netjes afdekken en opruimen en direct klaarstaan als er iets is.’

Daarnaast zijn er speciale pauze-woningen ingericht, waar bewoners overdag en eventueel ’s nachts kunnen verblijven. De oplevering van Franciscanessenhof vindt naar verwachting voorjaar 2022 plaats.

Bouwpartners van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg: