Watertoren Hengelo verkocht!

Foto door Emiel Muijderman

Eind 2019 deed eigenaar Ter Steege Bouw Vastgoed een oproep om plannen in te dienen voor de monumentale watertoren in Hengelo. Er werden acht plannen ingediend.  De beste vier partijen hebben hun plan gepresenteerd bij de Gemeente Hengelo en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De gelukkige winnaar? De Bed & Bike van Martin en Vera van Schaijk.

Bed & Bike

Martin en Vera zijn dolenthousiast dat hun plan gekozen is: “Vanaf onze eerste wandeling langs de Watertoren en het park leek het ons al een fantastische plek om te wonen. Maar ook het gevoel dat het een prachtige plek is om met iedereen te kunnen blijven delen. Daarom laten we het park zoveel mogelijk open en groen. En na alle verbouwingen is er ook weer alle ruimte voor leuke activiteiten. Omdat we zelf graag fietsen en de Watertoren ideaal naast de fietssnelweg F35 ligt, gaan we er een Bed & Bike van maken. Er komen acht comfortabele kamers met eigen voorzieningen in. We laten de hele benedenverdieping én het watervat zoveel mogelijk intact, zodat je straks echt aan alles merkt dat je in een Watertoren slaapt. In het ketelhuis gaan we op termijn mindfulness trainingen geven, maar we stellen de ruimte ook graag beschikbaar voor bijvoorbeeld yoga, meditatie, lezingen of een klein concert. De kolenschuur krijgt een tweede leven als veilige fietsenstalling met oplaadpunten. Voor wie zelf geen fiets mee wil nemen, zorgen we dat die klaar staan. En het pompgebouw is vanaf eind volgend jaar een heel bijzonder woonhuis voor ons gezin.” Ook Ter Steege is enthousiast. “We zijn ervan overtuigd dat we met Martin en Vera de juiste kopers voor deze plek hebben gevonden,” aldus Anne Bolster, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege.  “Hun ideeën zijn een passende toevoeging voor de buurt en de stad.”

Start van de realisatie Watertorenpark

De verkoop van de watertoren is voor gebiedsontwikkelaar Ter Steege de start van de uitvoering van het project Watertorenpark. Dat betekent dat er veel staat te gebeuren. Zo is gestart met de verkoop van de acht kavels aan de Stroweg. De komende weken worden hiervoor de koopcontracten getekend. Dit najaar start de verkoop van de zestien parkwoningen die het sluitstuk vormen van het plan.  Voor het bouw- en woonrijp maken van het terrein heeft Ter Steege opdracht gegeven aan NTP Infra. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden van de reinwaterkelders afgerond. In nauw overleg met de gemeente Hengelo komt de vorm van de kelders terug in het landschap. Straks kunnen mensen zitten op de betonnen randen die refereren naar de voormalige kelders. Met al deze ingrediënten wordt een groene en fijne plek gecreëerd om te wonen en worden de Rijksmonumenten behouden voor Hengelo.

In het najaar starten de werkzaamheden voor het bouwrijp maken. Verder informatie over de watertoren, is te vinden op: www.watertorenpark.nl.