Vrouwen die bouwen

In de bouwwereld kom je weinig vrouwen tegen, toch zijn ze er wel. Bijvoorbeeld onze stagiaires Bo van der Heiden (24 jaar) en Jip van Wijngaarden (19 jaar). Beiden lopen ze stage als uitvoerder. Jip op de bouwplaats van ’t Podium in Apeldoorn en Bo op de bouwplaats van het Johannes Aupingkwartier in Deventer.

Even voorstellen

Bo van der Heiden komt uit Almelo, maar woont nu in Deventer. Ze zit in het vierde jaar van de mbo-bouwkunde opleiding. Ze bakt potten in haar vrije tijd en is graag met familie en vrienden. In de kleuterklas was Bo altijd in de bouwhoek te vinden, de poppenhoek liet ze links liggen. Daarnaast heeft haar vader altijd in de bouw gewerkt en is thuis veel aan het klussen geweest. De bouw is dus met de paplepel ingegoten. De keuze was daarom voor Bo niet moeilijk, het wordt iets met de bouw.

Jip van Wijngaarden komt uit Apeldoorn en zit ook in haar vierde jaar van de MBO Bouwkunde opleiding. In haar vrije tijd geeft Jip hockey training, heeft een bijbaantje en zet haar eigen bedrijf op poten. Ze werkt schetsen uit tot ontwerpen of zoekt voor de klant uit wat er allemaal bij een uitbouw komt kijken. Daarnaast is de bouw in de familie ook een terugkerend thema. Daarom is het ook niet gek dat het voor Jip ook al vanaf jongs af aan duidelijk was: Jip wordt architect!

 

De bouwbranche en imago

Zowel Bo als Jip zijn van mening dat de bouw een mooie branche is. Soms wordt er gedacht dat werken in de bouw makkelijk is. Maar daar zijn de meiden heel duidelijk over: bouwkunde is moeilijk. Er komt veel wiskunde, rekenen en natuurkunde bij kijken. Hierdoor stoppen veel mensen met de opleiding, wat de nieuwe aanwas helaas niet bevorderd. Dat vinden ze allebei jammer want als je de studie bouwkunde afrondt, kun je zoveel kanten op.

Van het imago ‘vrouw op de bouw’ hebben beide dames absoluut geen last. Dat imago is tegenwoordig achterhaald. Iedereen laat elkaar in hun waarde en mocht het toch nodig zijn… laten ze de kaas niet van het brood eten!

Stage

Bo en Jip lopen allebei stage als uitvoerder. Beiden vonden ze het in het begin spannend, maar vinden het allebei ontzettend leuk. Jip vindt het gaaf dat ze zoveel mee krijgt en leert elke dag nieuwe dingen. Ze heeft bewust voor een technische bouwkunde opleiding gekozen in plaats van een creatieve opleiding. Hierdoor begrijpt ze wat wel en niet kan. Dat komt later goed van pas, want Jip wil een architect worden die gebouwen ontwerpt die in de uitvoering zonder problemen gerealiseerd kunnen worden.

Ook Bo leert elke dag iets nieuws en heeft het erg naar haar zin op haar stageplek. Ze loopt wel eens een rondje over de bouw en vraagt wat iedereen aan het doen is. Daar leert ze onwijs veel van en iedereen vertelt vol passie over hun vak. Daarnaast is geen dag hetzelfde, heb je afwisseling met binnen en buiten en zijn er ook nog leuke collega’s. Die leuke collega’s hebben zelfs voor Bo een eigen kruiwagen gemaakt!

Toekomst

Na de opleiding bouwkunde gaat Jip doorstuderen. Ze gaat Built environment studeren in Amsterdam. Op weg om architect te worden.

Bo wil na haar studie wel aan de slag. Ze heeft lang getwijfeld tussen BIM-modelleur of uitvoerder. Maar door deze stage is ze eruit. Bo wordt uitvoerder!

Kortom, deze meiden komen er wel! Twijfel jij nog of de bouw iets voor je is? Bo en Jip zeggen: Gewoon doen!

Een tip van Jip: Let op met het maken van je studiekeuze. Veel opleidingen zijn nog best traditioneel. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, dus zoek een studie waar ook dat onderdeel aan bod komt.