10 jaar na TOPS

Zo’n 10 jaar geleden rondden Bastiaan Piksen en Hans Bruggeman hun TOPS Traineeship af. Tegenwoordig werken ze nog altijd bij Ter Steege Bouw Vastgoed. Hoe kijken zij terug op het traineeship en hoe is het hun de afgelopen 10 jaar vergaan? Bij welke leerpunten staan ze nog altijd stil?

Hans Bruggeman startte in 2009 als trainee bij Ter Steege. “Na het afronden van mijn Mbo en Hbo opleiding Bouwkunde  wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Ik werkte daarom tijdelijk in het loodgietersbedrijf van mijn oom, en was ondertussen aan het aftasten welke mogelijkheden er waren. Mijn buurman werkte bij Ter Steege en wees me op het TOPS Traineeship van Ter Steege. Ik mocht op gesprek komen en werd vervolgens aangenomen.”

Bastiaan Piksen startte in juli 2010 bij Ter Steege. Bastiaan studeerde af bij Hegeman en de directeur tipte Bastiaan op het TOPS Traineeship. “Ik mocht direct na het afronden van mijn opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de slag bij Ter Steege. Ik begon daar bij Ter Steege Vastgoed Rijssen en vervolgens ben ik naar Apeldoorn gegaan op de calculatie. Niet per se mijn ding, maar wel een onderdeel waar ik veel van heb geleerd. Daarna heb ik een halfjaar werkvoorbereiding gedaan in Hardenberg en voor mijn laatste halfjaar combineerde ik projectontwikkeling in Apeldoorn en Hardenberg. Na het afronden van het traineeship startte ik als vastgoedontwikkelaar bij Ter Steege Vastgoed Hardenberg.” Bastiaan zit nog altijd op zijn plek in Hardenberg. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en verkoop van woningen als hoofd vastgoedontwikkeling.

Hans doorliep ook een traject van twee jaar. Hij startte als assistent uitvoerder: “Mijn eerste halfjaar begon ik op de bouw en vervolgens mocht ik naar Apeldoorn voor de module Vastgoed. In die tijd heb ik mij bezig gehouden met het slopen, saneren en opstalontwikkeling van “De Pirk” in Vaassen en de appartementen aan de Loolaan. Daarna kwam ik terecht bij (nu onderdeel van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen) in Nijverdal op de calculatie. Calculatie was ook niet helemaal mijn ding, maar het is inderdaad wel goed dat je het doorlopen hebt. Je weet wat je niet wilt, maar snapt ook hoe zo’n proces eruit ziet. Mijn laatste halfjaar was een module werkvoorbereiding bij Stegeman. Na dat halfjaar kon ik bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen terecht als werkvoorbereider.”

Meer weten over TOPS?

Unieke start

Hoe kijken Hans en Bastiaan terug op hun traineeship? Hans vertelt: “Ik kijk nog altijd terug op twee hele leerzame jaren. Je krijgt de kans om alle facetten binnen het bedrijf te leren kennen. Je komt net van school af en weet nog niet goed wat je leuk vindt en wat bij je past. Met het traineeship neem je echt een kijkje in de keuken. Dat gaf mij de bevestiging welke kant ik op wilde. Het mooie was ook wel dat je bij elke module echt als medewerker gezien wordt. Ik voelde dat ik toegevoegde waarde had en serieus genomen werd.”

“Dat is hoe ik er ook op terugkijk,” zegt Bastiaan. “Je moet gewoon aan de bak. Ik zie het als een unieke start van mijn carrière. Ik heb ontzettend veel kansen gekregen in een hele korte periode. Eén van die kansen is persoonlijke ontwikkeling. Ik heb een aantal sessies bij een coach gevolgd. Ik denk nog vaak terug aan de dingen die ik daar geleerd heb.”

Opleidingen, cursussen en ontwikkeling

Alle TOPS Trainees krijgen een budget dat ze mogen gebruiken voor opleidingen, cursussen en ontwikkeling. Bastiaan heeft daar veel gebruik van gemaakt: “Ik heb wel 10 opleidingen en trainingen gevolgd denk ik. Ik heb de leergang projectontwikkeling gedaan, eendaagse cursussen en een aantal sessies en cursussen over mijn persoonlijke ontwikkeling opgepakt.” Ook Hans volgde verschillende opleidingen: “Ik heb vooral opleidingen gedaan die pasten bij mijn functie s binnen mijn traineeship. Ik heb nog altijd wat aan een aantal van die opleidingen.”

Leren waar je gelukkig bent

Het werken bij verschillende Ter Steege bedrijven in verschillende functies draagt op verschillende manieren bij. Bastiaan vertelt: “Elk Ter Steege bedrijf heeft zijn eigen cultuur. Ik vond tijdens mijn traineeship uit dat ik beter bij het ene bedrijf pas dan bij het andere bedrijf, en je neemt ook de goede dingen van elke plek mee. Dat maakt het zo waardevol.”

“Je voelt inderdaad snel of je ergens past of niet. Je leert waar je gelukkig bent, en waar niet. Het traineeship heeft mij vooral geholpen om te weten welke functie ik het leukst vind om te doen,” zegt Hans. “Wat ook een mooie kant van het TOPS Traineeship is, is dat je meer begrip en waardering voor je collega’s leert hebben. Je hebt  tijdens het traineeship ervaring op gedaan in hun vakgebied, dus je hebt een idee  wat hun werk inhoudt,” vult Bastiaan aan. Hans beaamt dit: “Klopt, ik snap waarom bijvoorbeeld de projectontwikkeling lang kan duren. Zonder het traineeship had ik daar minder begrip voor gehad.”

Binnenkort komt de vacature voor TOPS Trainee weer online! Wat voor jou? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en jij bent als eerste op de hoogte.

Aanmelden

Links: Bastiaan Piksen, rechts: Hans Bruggeman

Jezelf open stellen

Het grootste leerpunt van het TOPS Traineeship is voor Bastiaan zichzelf open en kwetsbaar op durven stellen: “Er wordt van je gevraagd om je kwetsbaar op te stellen. Voor de start van het traineeship ben ik naar een bedrijf geweest die een rapport maakt over je sterke en ontwikkelpunten. Ik ben ervan overtuigd dat als je daarmee aan de slag gaat, je het beste uit jezelf haalt.” Hans vervolgt: “Je wordt inderdaad echt gepusht om jezelf te verbeteren. Dan ga je ook groeien, persoonlijk en binnen je werk.”

“Maar je moet wel zelf initiatief nemen. Het is niet zo dat alles voor je geregeld wordt. Je moet zelf de leiding nemen en durven aangeven wat je wilt,” zegt Bastiaan. “De kansen liggen voor het oprapen, maar je moet ze wel pakken. Dat geldt trouwens ook als je je traject hebt afgesloten,” zegt Hans.

We sluiten af met de vraag of Bastiaan en Hans het traineeship zouden aanraden. “Ik durf wel te zeggen, dat ik er nog altijd heel positief op terugkijk. Het heeft echt toegevoegde waarde gehad voor mij,” vertelt Bastiaan. Hans vult aan: “Ja, 100%! Het is echt een unieke kans.”

Binnenkort komt de vacature voor TOPS Trainee weer online! Wat voor jou? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en jij bent als eerste op de hoogte.

Aanmelden