Ter Plekke: Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen bouwt nieuw op bestaande plek

Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen startte onlangs met de sloop en nieuwbouw van een blok van vier woningen van woningcorporatie Mijande Wonen in Denekamp. De woningen worden naar verwachting in twee maanden opnieuw opgebouwd, inclusief nieuwe fundatie.

NOM renovatie of vernieuwbouw

De opdracht komt voort uit de vraag om bestaande jaren ’60 woningen te renoveren naar Nul op de meter-woningen (NOM). Woningcorporatie Mijande legde de vraag bij Ter Steege neer. De investering om woningen naar NOM te renoveren, is niet rendabel. Daarom kiest Mijande Wonen om de bestaande woningen te slopen en plaats te maken voor duurzame, gasloze nieuwbouwwoningen.

Ter Plekke

De nieuwe woningen bieden mogelijkheid voor een toekomstbestendige plattegrond en voldoen aan de energie-eis van 2050. De woningen zijn voor een groot deel geprefabriceerd. Voor Mijande Wonen een mogelijkheid om te zien of deze aanpak bij hun past. En voor Ter Steege een mooie kans om de uitdaging aan te gaan om in een bestaande wijk vier woningen in korte tijd op hun eigen plek terug te bouwen.

Voorbereiding

In de voorbereiding voor de start van dit project is gekeken naar verschillende mogelijkheden. De volgende vraag stond centraal: hoe bouwen we in een relatief korte tijd vier nieuwe woningen binnen een bewoonde buurt met zo min mogelijk overlast? Om de overlast te beperken, is een korte bouwtijd het meest optimaal. Daarom kiest Ter Steege voor betonnen prefab-elementen en kant en klare gevelelementen. Dankzij goede planning en afstemming met de leveranciers worden de elementen geleverd als ze nodig zijn. Hierdoor is bouwen in een bewoonde wijk mogelijk.

Verwachting

De sloop is ondertussen gestart. In totaal verwacht Ter Steege twee maanden nodig te hebben voor het maken van de palenfundatie en het bouwen van de nieuwe woningen. Als alles naar verwachting verloopt, ontvangt Mijande Wonen begin mei de sleutels van de woningen en kunnen de bewoners hun intrek nemen in hun nieuwe huizen op eigen plek.

Verloop bouw in maart 2020

We lopen op dit moment op planning met de bouw van de nieuwe woningen. Het slopen heeft iets langer geduurd, omdat we meer asbest vonden dan van tevoren verwacht. Bij het grondwerk zaten de weersomstandigheden niet mee en bleef het regenen, dit slechte weer hield aan bij het maken van de palen en de fundatie. Ondanks het mindere weer is de montage van het casco gestart op de geplande datum. Afgelopen dagen scheen de zon en konden we mooi doorwerken.