Aantal woningen

127

Architectuur:

Dedem Architectuur, BDC Architecten en Oving Architecten

Sommige projecten hebben een bijzonder tintje. Berlage-Hof is zo’n project. Op deze verpauperde locatie in de prachtige stad Groningen stond het oude schoolgebouw van het voormalig Röling college. Naast een versleten stukje industrie. Zo’n plek in de stad waar niemand trots op is. Vandaag is dat wel anders. Nu staat hier in samenwerking met de gemeente Groningen een prachtige nieuwbouwwijk. Niet alleen de gemeente Groningen, maar juist de inwoners zijn blij met deze nieuwe wijk.

Wij hebben het gehele project voor onze rekening mogen nemen. Voordat we met de nieuwbouw konden starten, hebben wij een forse asbestsanering gedaan, de oude school gesloopt en de kelder verwijderd. De 127 woningen gefaseerd gebouwd. Gezinswoningen met types als de Laan-, Terras-, Hof-, en Parkwoningen. Appartementen zijn onderdeel van het plan. Voor ieder wat wils. Belegger Noordelijk Grondgebied nam dertien woningen van ons af. Die verhuurt ze in de vrije sector. We zijn in 2014 met het project gestart en in 2018 klaar.

De naam Berlage-Hof is een eerbetoon aan de invloedrijke Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Dedem Architectuur, BDC Architecten en Oving Architecten ontwierpen de woningen. De rode baksteen, gevelversieringen en torentjes van de Berlage-Hof verwijst naar de architectuur van toen. Bijzonder is dat de eengezinswoningen in Berlage Hof allemaal een eigen tuin en parkeerplek op eigen terrein hebben. Dat zie je niet vaak, zo in de stad. Het is ook mooi om te zien dat de wijk ondanks de verdichting toch veel ruimte en groen heeft. We hebben flink wat bomen, hagen en ander soort groen geplant. De terraswoningen hebben groendaken. In het gehele plan is plek gemaakt voor vogels en vleermuizen.

Ontwikkeling en realisatie: Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg