Aantal woningen

250

Bouwtijd

2008 - 2019

Nieuwbouw en

Transformatie

Oude gebouwen een nieuwe functie geven? Daar draaien wij onze hand niet voor om. Wij zijn expert in het inpassen van industrieel erfgoed en monumenten in nieuwbouwprojecten. Niets is mooier dan functionele gebouwen van vroeger omtoveren tot de blikvangers van morgen. Die kunst verstaan wij heel goed. Neem De Bleekerij in Boekelo (gemeente Enschede). Als je in deze wijk loopt, kun je het rijke textielverleden van Boekelo letterlijk voelen. Met een beetje fantasie ben je terug in 1888 toen de N.V. Boekelosche Stoomblekerij het dorp liet floreren. Toen wij deze wijk bouwden, hebben we de oude gebouwen en werkplekken die op het terrein zijn overgebleven stuk voor stuk hersteld en gerenoveerd. Vandaag zijn ze nog altijd pronkstukken van Boekelo en horen ze in het dagelijks leven van de trotse omwonenden.

De Bleekerij is een nieuwe wijk. Hier is plek voor wonen, werken, horeca, cultuur en recreatie. Prachtig om te zien hoe de industriële sfeer van de fabrieken en de moderne architectuur van de woningen elkaar versterken. Samen laten ze vlijmscherm het contrast zien tussen toen en nu. In de wijk staan ruim 250 starterswoningen, tweekappers en luxe vrijstaande. Koop en huur. Sociale huur en vrije sectorhuur. Voor ieder wat wils.

Het ketelhuis gaf onderdak aan stoomketels. Nu zitten hier drie commerciële ruimtes, zes flinke appartementen en één penthouse in. De schoorsteen is het hoogste punt van de wijk. Deze is in 2008 gerestaureerd. We hebben de naam ‘De Bleekerij’ in de schoorsteen laten metselen. In de machinekamer is de authentieke hefinstallatie gelukkig bewaard gebleven. Deze kamer heeft het zo karakteristieke grote toograam. Dit maakt deze ruimte samen met het bijzondere dak zo speciaal. Het pakhuis is een rijksmonument. Dit huis heeft een betonconstructie met zeven bouwlagen. Bovenop staat een watertoren. Dit gebouw is getransformeerd tot een modern en karakteristiek appartementencomplex. De achterkant hebben we uitgebreid met een aantal (senioren)woningen en overdekte parkeerplaatsen. De oorspronkelijke brandweerkazerne heeft door een brand een deel van zijn schoonheid verloren. Eeuwig zonde. Gelukkig hebben we het gebouw weer in oude aanzien hersteld. Het doet nu dienst als kantoor voor allerlei ondernemers. Het portiershuisje is het gezicht van de Bleekerij. Nu vind je hier de Historische Kring Boekelo Usselo. Iedere maandagavond kun je hier informatie opvragen over de geschiedenis van Boekelo en Usselo. Het magazijn was de opslagplek voor grondstoffen en producten. Nu het gebouw gerenoveerd is, verhuurt R.K. Woningstichting Ons Huis hier appartementen.