Aantal woningen

210

Bouwtijd

2010 - 2021

Nieuwbouw en

Transformatie

Van voormalige industrielocatie tot gewilde woonwijk. Dat is in het kort de transformatie die in het gebied tussen de Grotestraat en rivier de Berkel in Eibergen heeft plaatsgevonden. In een paar jaar tijd verrezen hier in nieuwbouwwijk Op de Bleek zo’n 210 eengezinswoningen in diverse soorten en maten. 

‘Op de Bleek is een nieuwbouwproject waar alles in zit,’ vertelt Kees Remie, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed. Daar is niets te veel mee gezegd. Je vindt er woningen voor starters, jonge gezinnen en senioren. Het aanbod loopt uiteen van rij- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en levensloopgeschikte seniorenwoningen tot patiowoningen aan het water, appartementen, vrije kavels en woon-werkkavels. Die variatie in woningtypen, mix van projectmatige bouw en zelfbouw en van wonen en werken zorgt tevens voor diversiteit en levendigheid in de wijk.

Rivierloop

Voorheen was op deze plek de Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie (KTV) gevestigd. Het betekende dat het aanwezige industriële erfgoed ingepast moest worden in de nieuwbouwwijk. Dit resulteerde in het behoud van het voormalige ketelhuis, het schaftlokaal en de directeurswoning. Verder kreeg de oude spoorbrug een tweede leven als fietsbrug. Om de wijk tot ontwikkeling te brengen werd bovendien een aftakking van de Berkel verlegd en de oorspronkelijke rivierloop in ere hersteld. Het water stroomt nu door de wijk en biedt aangrenzende bewoners de mogelijkheid van een aanlegsteiger.

Industrieel vs. dorps

Volgens Kees Remie hebben Ter Steege en de gemeente Berkelland flink hun nek uitgestoken met de ontwikkeling van Op de Bleek. ‘We zaten bij de start midden in de financiële crisis met een stagnerende woningmarkt. Bovendien praat je voor een plaats als Eibergen over relatief grote aantallen woningen.’ Ondanks die uitdagende omstandigheden is bewust gekozen voor toepassing van een hoge kwaliteit. Denk daarbij aan straten van gebakken stenen, allerlei metselwerkverfraaiingen en mooi afgetimmerde dakgoten. In het oog springen verder de ‘zaagtanddaken’ ofwel sheddaken, die verwijzen naar het industriële verleden. Tegelijkertijd benadrukt de toepassing van schilddaken weer de dorpse verscheidenheid in Op de Bleek.