Strakke en gestructureerde planning
Die grondige voorbereidingen deden we in samenwerking met woningstichting Sint Joseph in Almelo. De renovatie en verduurzaming omvatte onder andere het vervangen van rioleringen, de vernieuwing van badkamers, het installeren van extra zonnepanelen en het vervangen van glas-, gevel-, dak- en vloerisolatie. Mark: “We wilden hierin zo min mogelijk tot last zijn bij de bewoners, dus keken we goed naar hoeveel werk we konden verzetten in zo’n kort mogelijke bouwtijd.” Dankzij goede voorbereiding kregen we van alle bewoners een akkoordverklaring. Iedereen wilde meewerken.
Vooruitdenken
Een renovatie is natuurlijk altijd met oog voor de toekomst. Dit project zeker ook. De wijk Aalderinkshoek, waar deze 90 appartementen staan, is door de gemeente Almelo aangewezen als mogelijke aardgasvrije wijk. Maaike: “We hebben tijdens deze renovatie dus erg gelet op het toekomstbestendig maken van deze woningen. Ze zijn zo ingericht dat ze lang mee kunnen gaan. Op den duur wil de gemeente waarschijnlijk stadsverwarming aansluiten. Wij hebben daar alvast een technische ruimte voor gecreëerd op de plek waar eerst de wc zat. Zo denken we dus al een paar stappen vooruit.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen





Energiezuinig
Zowel bij nieuwbouw als renovatie staat onze drijfveer ‘klimaatbewust voor volgende generaties’ centraal. Welke energiebesparende stappen we genomen hebben bij de Valeriusstraat? Mark: “Een verbeterde dak-, gevel- en vloerisolatie, plaatsing van isolerend glas en de installatie van zonnepanelen. Allemaal met als resultaat: een energielabel van A tot A+. Voor de bewoners betekent dat een lagere energierekening, een hoger wooncomfort én een verminderde impact op het milieu.”
Het ultieme schoolvoorbeeld
“Ik had in dit project de taak om de communicatie met de bewoners op te pakken”, vertelt Maaike. “Dat deden we door middel van ‘warme opnames’ (kennismakingen), wekelijkse bewonersbrieven en een wekelijks bewonersspreekuur.” Om de bewoners nog beter te begeleiden is er een modelwoning gecreëerd waarin ze precies konden zien wat er ging veranderen. En wilden ze tijdens de uitvoering even terugtrekken uit alle bouwwerkzaamheden? Dan kon dat in de door ons ingerichte pauzewoning.
Bewoners stonden dus op nummer één. En dat werd bekroond tijdens de eindevaluatie met een score van een 9. Mark: “Dat hebben we ook deels te danken aan een mooie samenwerking met de woningstichting. Je zou dit project dus echt als schoolvoorbeeld kunnen zien.” Maaike vult aan: “Met name de bewoners meenemen in de planning en openstaan voor feedback heeft ons tot dit resultaat gebracht. Ik moet nog een aantal revisiestukken opsturen, maar dit project kunnen we dus nu met een goed gevoel bestempelen als ‘afgerond’.”