“Het was vooral heel gezellig in huis!”

Dit keer delen we een verhaal vanuit de bewoners. Hoe beleven zij het proces van een verbouwing? Hebben ze gemak of plezier van het resultaat en komt dat overeen met hun verwachtingen? We spraken met bewoners Mientje en Jan Bergsma-Mans uit Gramsbergen en met Wouter de Lange, uitvoerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed.

Wouter de Lange vertelt over het project groot onderhoud voor Woningstichting Vechtdal Wonen: de renovatie van 432 woningen in de gemeente Hardenberg, waar Gramsbergen ook onder valt. Binnen dit project werden binnenrenovatie en verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd.

Wouter: “Over het bestaande dakbeschot zijn geïsoleerde dakplaten, nieuwe dakpannen en ook zonnepanelen aangebracht. Het isoleren van de begane grondvloer en van het dak zorgt voor een flinke verhoging van de isolatiewaarde van de woning. Dat betekent een betere temperatuur en een prettig woonklimaat in huis. Deze combinatie van isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen heeft ook nog eens een enorm gunstig effect op de energierekening.”

Prettig wonen

In het huis van Jan en Mientje zijn tegelijk de badkamer en het toilet compleet vernieuwd. Mientje vertelt hoe dit in zijn werk ging. “We hebben nu een wc in de badkamer, daarvoor is de badkamer verplaatst naar een van de slaapkamers. Dat betekent veel meer ruimte, echt ideaal.”

Stil

Mientje lacht: “We zaten ongeveer een maand in de verbouwing. Wat een rommel geeft dat! Maar dat weet je vooraf natuurlijk.” De familie Bergsma is heel positief over de samenwerking: “De medewerkers waren heel vriendelijk en netjes. We hebben ze wel direct het ‘meneer en mevrouw’ afgeleerd. We zijn gewoon Jan en Mientje. Het was best even wennen om zoveel mensen over de vloer hebben, maar het was vooral heel gezellig.” Mientje gaat verder: “Het was even behelpen, we hadden bijvoorbeeld een nood-wc. Maar gelukkig hoefden ze weinig in het woongedeelte te werken, dus konden we gewoon onze gang gaan. Ik zal je zeggen dat het nu gewoon stil is in huis! Ik mis de gezelligheid, maar we zijn vooral heel blij met het resultaat.”

Hoe bevalt het nieuwe dak? “We hebben er nu al gemak van. Het voelt lekker warm in huis en het nieuwe dakraam zorgt voor extra licht en frisse lucht op zolder. En de kinderen hebben een app op de telefoon, zij vertellen ons telkens hoeveel de zonnepanelen opbrengen. Daar zien we nu al een mooi verschil.”

Flora en fauna

Wouter: “Tijdens de buitenwerkzaamheden was er ook veel aandacht voor flora en fauna. Zo zijn er vleermuiskasten in de kopgevels ingemetseld en hebben we onder de pannen een plek vrijgehouden voor een vogelvide. De huismus kan nu blijven nestelen!”

Van beide kanten is het project dus prettig en snel verlopen. Met dank aan de gastvrijheid van Jan en Mientje!