Co-creaTOREN gezocht voor watertoren Hengelo

De monumentale watertoren in Hengelo is te koop. Wij zijn op zoek naar een nieuwe gebruiker voor deze bijzondere locatie.

Het Rijksmonument uit de 19e eeuw bestaat uit vijf gebouwen: de 30 meter hoge watertoren, het pomphuis, de kolenschuur, het trafohuisje en het verdeelstation. De watertoren maakt onderdeel uit van een grotere gebiedsontwikkeling. Rondom de watertoren zijn plannen voor 16 woningen en 8 vrije kavels.

Jan Schotel ontwierp de Hengelose watertoren in opdracht van de firma Stork en de Maatschappij tot waterverschaffing. Met de komst van de watertoren had de Hengelose bevolking toegang tot schoon drinkwater. In 2003 werd door Vitens besloten het complex te sluiten wegens capaciteitsproblemen. Stichting InWorden organiseerde afgelopen jaren verschillende succesvolle activiteiten; ze draaiden films, sing-and-songwriters traden op en er vonden festivals plaats in en om de watertoren. Het is nu tijd voor een definitieve invulling.

Mogelijkheden en interesse

De watertoren is een industrieel en bijzonder object met veel mogelijkheden.  Denk bijvoorbeeld aan een bed-and-breakfast, wonen, werken of een atelier.  Wij willen de watertoren zorgvuldig een nieuwe invulling geven. De uitgangspunten zijn als volgt:

  • Duurzame en toekomstbestendige invulling met een haalbare businesscase;
  • Renovatie met behoud voor de Rijksmonumentale status;
  • Functie moet een aanvulling zijn voor wijk en stad.

Meer weten over de watertoren? Vanaf 29 november staat de website live.