Werken bij Ter Steege: “Het werk wordt alleen maar leuker”

Op de foto: Jan Blankemdaal (rechts) en Matthijs Beers (links)

Bouwbedrijf en familiebedrijf Ted Groot uit Heerhugowaard is al ruim 40 jaar een begrip in de regio. Sinds kort is Ted Groot onderdeel van het landelijke Ter Steege Bouw Vastgoed. Hoog tijd voor een gesprek met senior Jan Blankendaal en junior Matthijs Beers.

Jan werkt al sinds 1985 bij Ted Groot. Bijna vanaf het begin. “In 2020 hadden we groot feest: het veertigjarig bestaan van ons familiebedrijf. Prachtig. Niet alleen de werknemers werden uitgenodigd, maar ook onze gezinnen. En dat geeft wel weer hoe de sfeer is. De lijntjes zijn kort en de mensen, inclusief directeur, benaderbaar. We werken met zestien collega’s hecht samen, iedereen kent elkaar.”

Ted Groot wordt onderdeel van Ter Steege

In juni 2021 werd Ted Groot overgenomen door Ter Steege Bouw Vastgoed. “Er is voor ons op de werkvloer gelukkig weinig veranderd. We werken met dezelfde mensen en de onderlinge verstandhouding is ook binnen Ter Steege prettig en goed. Het grote verschil zit in de opdrachten: we hebben wat grotere werken erbij. Dat maakt het alleen maar leuker en afwisselender.”

 Lekker veel afwisseling

Jan is uitvoerder en daarmee de schakel binnen de projecten. “Mijn dag bestaat uit voorbereiden, afstemmen en het controleren van de kwaliteit. Iedereen heeft zijn eigen taken en werkt daarbij zelfstandig.” Hij geniet vooral van de afwisseling. “Ik werk op dit moment aan zes verschillende projecten, in diverse stadia. Van de grond tot aan het dak!” Dat geldt ook voor de werkzaamheden: “We zijn goed in dakopbouw. Dat betekent dat het dak er letterlijk af gaat en we een stuk bij het huis opbouwen. En geen dakopbouw is hetzelfde! Gelukkig maar.”

Krullenjongen

Jan is de langstzittende medewerker van Ted Groot. “Werken moet je overal, zeg ik altijd. Je moet er zelf iets van maken. Maar dat lukt hier goed. Ik deed als jong jochie al klusjes voor een timmerman en wist al vroeg dat ik de bouw in wilde. In 1985 begon ik bij Ted Groot als krullenjongen en ik ben nooit meer weggegaan. Via diverse functies en opleidingen groeide ik door tot waar ik nu sta. Dit heeft echt mijn hart.”

Architectuur

Op de vraag welke bijzondere herinneringen hij wil delen, wordt Jan enthousiast. “We hebben ooit aan een woning zonder haakse hoeken gewerkt. Dat was zo mooi! Dat maak je niet vaak mee. En ik mag ook graag de computer verbeteren. Foutjes uit het ontwerp vissen, door met ervaring en oldskool berekeningen mee te kijken,” lacht hij.

Van bouwplaatsleerling tot uitvoerder

Matthijs Beers begon als bouwplaatsleerling bij Ted Groot en is sinds begin 2022 in dienst als timmerman. “Ik ben vanuit mijn stage gebleven, omdat ik het hier goed naar m’n zin had en heb. Zo simpel is het.” Ook Matthijs ziet weinig wijzigingen sinds de overname. “We doen ons eigen ding, krijgen veel verantwoordelijkheid. Dat werkt heel fijn. En daar is niets in veranderd. Alleen de projecten zijn groter en afwisselender.”

Voorbeeldfunctie

Wanneer we Matthijs vragen wat zijn ambities zijn, twijfelt hij niet. “Ik wil later een Jan worden,” verwijst hij naar zijn mentor. “Die snapt hoe het werkt, hij is echt mijn voorbeeld. Ik kom nog maar net kijken, maar Jan helpt me waar nodig. Voor nu werk ik aan mijn diploma allround timmerman. Ik krijg de kans om mijn eigen kleine projecten te runnen en ondersteun Jan bij de grotere opdrachten. Daarbij werken we samen met de directie en de werkvoorbereiding. Ik heb nog veel te leren, maar uiteindelijk wil ik zelf ook uitvoerder worden.”

Handjes tekort

Matthijs wijst op het personeelstekort, dat ook in de bouw speelt. “We worden allemaal maar gepusht om naar school te gaan en je papiertje te halen. Maar het is veel belangrijker dat je weet waar je het over hebt. En die kennis leer je op de bouw zelf.”

Samen onderweg

Ook Matthijs wist al vroeg dat zijn roeping in de bouw lag. “Als je net begint is het soms lastig. Maar hoe langer je werkt, hoe meer je leert en hoe leuker het wordt. Doordat ik steeds vaker mijn eigen ‘mini-projecten’ heb, wordt het werk steeds interessanter. Ik krijg veel verantwoordelijkheid, wordt – op de juiste manier – in het diepe gegooid en leer ontzettend veel. Ook wanneer dingen fout gaan. Dan staat Jan ernaast en helpt me weer verder. En nu mag ik zelf een leerling begeleiden en helpen om de juiste weg te kiezen. Dat is toch mooi.”

Oude wagens en geweren

Ook buiten werktijd beleven beide heren genoeg. Jan is al 27 jaar getrouwd met Anke en heeft twee zoons. Zijn gezin deelt zijn passie: militaire legervoertuigen! Een niet-alledaagse hobby. “We rijden graag in die prachtige oude wagens. Vorig jaar zijn we zelfs met een omgebouwde Amerikaanse GMC camper op vakantie geweest naar Engeland. Dan krijg je wel bekijks, kan ik je vertellen! Onze zoon reed in de Dodge, ook een Amerikaanse auto, erachteraan.”

De geschiedenis zit ze in het bloed: samen met zijn jongste zoon schiet Jan met antieke wapens. “Ik heb drie passies: de bouw, militaire voertuigen en de schietsport.”

Lange dagen

Matthijs is blij dat hij inmiddels gewend is aan de, soms lange, werkdagen op de bouw. “Toen ik na school begon met werken, was dat best pittig. Inmiddels vliegen de dagen voorbij en heb ik ook weer de energie om ’s avonds wat te doen. Wanneer ik tijd heb ga ik graag voetballen of spreek gezellig af met vrienden. En ik ben net terug van een vakantie in Egypte! Fijn dat dat buiten de bouwvak kan. Ook daarin denkt het bedrijf mee. Is er dan nog tijd over, dan ga ik naar de sportschool.”