Slotgraven: groen wonen in het centrum van Hardenberg

De eerste bewoners van het gebied Slotgraven zijn in aantocht. En er zijn er nog meer op komst. Toch maken woningzoekenden nog altijd kans op een plek in deze bijzondere woonbuurt. “Tien van de twintig geplande parkwoningen zijn dit jaar in de verkoop gegaan”, vertelt Bastiaan Piksen van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg.

Het gebied Slotgraven ligt in de driehoek tussen de Witte de Withstraat, de Bruchterweg en de Karel Doormanlaan. Ook het perceel van het onlangs gesloopte waterschapsgebouw hoort erbij . De ontwikkelaars van Ter Steege kwamen met een plan voor een appartementencomplex met negentien appartementen, twintig luxe ‘parkwoningen’, vier twee-onder-één-kap woningen en zes rij woningen. Het is de eerste volledig gasloze wijk van Hardenberg. Met veel ruimte voor bijvoorbeeld bomen, planten, vogels, bijen en vlinders.

De bouw van het appartementencomplex De Slotwachter in de hoek van de Witte de Withstraat en de Bruchterweg ging in oktober vorig jaar van start. In mei werd het hoogste punt bereikt.
“We verwachten dat De Slotwachter eind dit jaar klaar is en dat we de kopers blij kunnen maken met het overhandigen van de sleutel. Er is op dit moment (augustus, red.) alleen nog een penthouse beschikbaar. Alle appartementen zijn verkocht.” Rondom het gebouw krijgt binnenkort ook het groene karakter van de wijk al enigszins vorm. “Daar gaan we de openbare ruimte al een beetje aankleden en leggen we de eerste paden van het park aan.”

Parkwoningen in de verkoop

In het gebied komen twintig parkwoningen. Tien daarvan zijn dit jaar in de verkoop gegaan. De twintig woningen staan getekend in vier blokken van vijf. Met ‘de ruimte van een herenhuis en het gemak van een penthouse’, verzekeren kopers zich van een bijzondere plek in het groen. Geparkeerde auto’s staan onder een leefdek, waardoor een tweede entree zich op de eerste verdieping bevindt. De woningen hebben allemaal een privéterras, dat naadloos overloopt in de rest van het park. De toekomstige bewoners zitten dus in een tuin die ze zelf niet hoeven te onderhouden. “Voor deze woningen zijn we nog op zoek naar kopers. Het is een ‘woonproduct’ dat in Hardenberg nog niet bekend is en we merken dat mensen het nog een beetje spannend vinden.”

Grote kavels

Aan de andere kant van de Karel Doormanlaan is het voormalige gebouw van het waterschap inmiddels tegen de vlakte gegaan. Daar komen nog eens tien woningen: een rij van zes woningen en vier twee-onder-één-kap woningen. De verkoop daarvan ging in april van start. Halverwege augustus hadden acht van de tien huizen een toekomstige eigenaar. Opvallend aan met name de ‘tweekappers’ is de omvang van het perceel. “Het zijn kavels van 500 vierkante meter. Flinke joekels dus. Zo groot vind je ze niet meer zo dichtbij het centrum van een stad.” De huizen kunnen er binnen afzienbare tijd al staan. “Zoals het er nu naar uitziet kunnen we rond de jaarwisseling starten met de bouw en ronden we na de zomer van 2021 af.”

‘Mooie mix van jong en oud’

Albert Jan Veldhuizen (62) en zijn vrouw behoren tot de laatsten die een plekje in de Slotwachter wisten te bemachtigen. De twee wonen nu in Emmen en zijn maar wat blij met hun aanstaande verhuizing naar Hardenberg. “We waren op zoek naar een appartement dat betaalbaar is, dichtbij het centrum en de voorzieningen ligt en binnen afzienbare tijd beschikbaar zou zijn. We hoorden van dit project en zijn vervolgens een paar keer in Hardenberg wezen kijken.

‘Hier kunnen we prima vertoeven’, zei ik tegen mijn vrouw.” Behalve de parkachtige omgeving, spreekt ook de locatie het stel erg aan. “Hier stap je je appartement uit en binnen een paar honderd meter heb je alle voorzieningen bij de hand.” Ook is Veldhuizen blij dat hij in zijn buurt straks mensen van verschillende leeftijden tegenkomt. “Natuurlijk zijn we zelf ook al een beetje grijs. Maar met name in de laagbouw in de wijk Slotgraven mag je verwachten dat er ook jongere mensen komen te wonen. Die mix van jong en oud vinden we mooi.”