Aantal appartementen

68

Bouwtijd

2019 - 2020

Opdrachtgever

Amvest

Aan de Koningslaan in Rotterdam heeft Ter Steege Bouw Vastgoed in opdracht van Amvest een duurzaam wooncomplex met 68 middeldure huurappartementen ontwikkeld en gebouwd. Voorjaar 2020 ontvingen de eerste huurders hun sleutel.

De Koningslaan ligt in de groene woonwijk Het Lage Land in het Rotterdamse stadsdeel prins Alexander, dicht bij winkelcentrum Alexandrium. Voorheen was op de locatie Koningslaan 92-94 een autodealer met onderhoudsgarage gevestigd. Met het oog op een bestemmingsplanwijziging was daarom een solide ruimtelijke onderbouwing gewenst.

Groene woonomgeving

‘Als Ter Steege Bouw Vastgoed hebben goed gekeken naar de kwaliteit van de bebouwde omgeving,’ vertelt Mathieu Vlasveld, commerciële verbinder bij Ter Steege Bouw Vastgoed West. De wijk waar de Koningslaan onderdeel van is, kenmerkt zich door een mix van laag-, middelhoog- en hoogbouw in combinatie met veel open, groente ruimten. Het is een rustgevende woonomgeving, die in contrast staat met het drukke stadse leven.

Koninklijk karakter

Het architectonisch ontwerp kenmerkt zich door lange doorgaande lijnen die het gebouw een ‘koninklijk’ aanzien geven. Voeg daarbij nog speelse, verspringende balkons en een ‘transparante’ plint met veel glas. Daarmee sluit de architectuur aan bij het groen-stedelijke karakter van dit deel van Rotterdam. ‘Het resultaat is verbazingwekkend,’ vindt Mathieu Vlasveld. ‘Het is alsof de artist-impression levensgroot is nagebouwd. Dat is een groot compliment voor zowel architectenbureau Zaak van NN als bouwer Ter Steege.’

288 PV-panelen

Aan het zicht onttrokken is een aantal duurzame eigenschappen van het – gasloze – woongebouw. Denk daarbij aan de warmte-koudeopslaginstallatie met veertig bronnen. En wat te denken van een energiedak dat is uitgerust met maar liefst 288 PV-panelen? De succesvolle oplevering is volgens Vlasveld het resultaat van goed samenspel van het hele bouwteam. ‘Vanaf het begin is ook opdrachtgever Amvest betrokken geweest bij de bouw. Er was periodiek contact met hun opzichter over tal van wensen: van kleuren en materialen tot de specificaties van de keukens. En het resultaat mag er zijn.’