Aantal appartementen

68

Bouwtijd

2019 - 2020

Eindbelegger

Amvest

Aan de Koningslaan in Rotterdam heeft Ter Steege Bouw Vastgoed een duurzaam wooncomplex met 68 middeldure huurappartementen ontwikkeld, gebouwd en verkocht aan eindbelegger Amvest Residential Core Fund. Voorjaar 2020 ontvingen de eerste huurders hun sleutel.

De Koningslaan ligt in de groene woonwijk Het Lage Land in het Rotterdamse stadsdeel prins Alexander, dicht bij winkelcentrum Alexandrium. Voorheen was op de locatie Koningslaan 92-94 een autodealer met onderhoudsgarage gevestigd. Vanwege de beëindiging van het bestaan van de garage, is deze locatie op initiatief van StudioZE uit Rotterdam in 2015 door Ter Steege aangekocht. Op dit relatief kleine perceel van 2.970 m2 zijn Ter Steege en StudioZe er in geslaagd een gebouw met 68 appartementen en een stallinggarage te ontwikkelen met een oppervlakte van bijna 7.500 m2. Een complexe ontwikkeling die niet paste binnen het bestemmingsplan en waarvoor een intensief traject met de gemeente doorlopen werd.

Groene woonomgeving

‘Als Ter Steege Bouw Vastgoed hebben we goed gekeken naar de kwaliteit van de bebouwde omgeving,’ vertelt Mathieu Vlasveld, commerciële verbinder bij Ter Steege Bouw Vastgoed West. De wijk waar de Koningslaan onderdeel van is, kenmerkt zich door een mix van laag-, middelhoog- en hoogbouw in combinatie met veel open, groente ruimten. Het is een rustgevende woonomgeving, die in contrast staat met het drukke stadse leven.

Koninklijk karakter

Het architectonisch ontwerp kenmerkt zich door lange doorgaande lijnen die het gebouw een ‘koninklijk’ aanzien geven. Voeg daarbij nog speelse, verspringende balkons en een ‘transparante’ plint met veel glas. Daarmee sluit de architectuur aan bij het groen-stedelijke karakter van dit deel van Rotterdam. ‘Het resultaat is verbazingwekkend,’ vindt Mathieu Vlasveld. ‘Het is alsof de artist-impression levensgroot is nagebouwd. Dat is een groot compliment voor zowel architectenbureau Zaak van NN als ontwikkelaar en bouwer Ter Steege.’

Bij de gemeente Rotterdam is het ook opgevallen dat er aan de Koningslaan een prachtig pand staat. We zijn gevraagd om dit project in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021!

288 PV-panelen

Aan het zicht onttrokken is een aantal duurzame eigenschappen van het – gasloze – woongebouw. Denk daarbij aan de warmte-koudeopslaginstallatie met veertig bronnen. En wat te denken van een energiedak dat is uitgerust met maar liefst 288 PV-panelen? De succesvolle oplevering is volgens Vlasveld het resultaat van goed samenspel van het hele bouwteam. ‘Vanaf het begin is ook eindbelegger Amvest betrokken geweest bij de bouw. Er was periodiek contact met hun opzichter over tal van wensen: van kleuren en materialen tot de specificaties van de keukens. En het resultaat mag er zijn.’