Hoe transformeer je een vervallen en vervuilde binnenstedelijke locatie tot een gewilde woonplek met een luisterrijk appartementengebouw? Door een plan te maken waar alle betrokken partijen enthousiast van worden. Zoals bij Oosteinde Hardenberg.

Met haveloze opstallen van een voormalig garagebedrijf en leegstaande winkels was het stukje Oosteinde in het centrum niet dat je zegt een visitekaartje voor Hardenberg. En dan speelde ook nog het probleem van vervuilde grond. ‘Toen de gemeente ons vroeg om mee te denken, zeiden we direct ja,’ vertelt Bastiaan Piksen, Hoofd Vastgoed bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. ‘Bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling voelen wij ons bijzonder uitgedaagd om met oplossingen te komen.’

Aantal appartementen

35

Bouwperiode

2018 - 2019

Opdrachtgever

Vechtdal Wonen

Solide basis

Het voorstel van Ter Steege voorzag in een integraal plan voor koopappartementen voor jongeren, bodemsanering en de aanleg van een tijdelijk park. Solide basis voor de projectontwikkeling was de gezamenlijke inzet van gemeente, ondernemers van omliggende bedrijven én provincie. Wat later kwam daar Vechtdal Wonen bij. De wensen van deze woningcorporatie bleken uitstekend in te passen in het gebouwontwerp van Dedem Architectuur.

Zorgvuldige samenwerking

Het Masterplan Centrum Hardenberg maakte de ontwikkeling van woningen op deze plek mogelijk. Dankzij een goede en zorgvuldige samenwerking kon de noodzakelijke wijziging van het bestemmingplan in relatief korte tijd doorgevoerd worden. Bijzonder is dat er tijdens de bestemmingsplanprocedure met steun van de provincie Overijssel een tijdelijk park werd aangelegd. Dat gebeurde op basis van een ontwerp van leerlingen van de nabijgelegen mbo-opleiding AOC De Groene Welle.

Begin 2019 ontvingen de huurders van de 35 appartementen de sleutels van hun gloednieuwe woning in hartje Hardenberg. Het gaat hoofdzakelijk om bewoners aan het eind van hun wooncarrière, die op zoek waren naar een levensloopgeschikte woning. Bijkomend effect is geweest dat huurwoningen vrijkwamen voor jonge huishoudens.