De Achtergracht markeert de noordrand van de historische binnenstad van Zwolle. Wie met een bootje door deze stadsgracht vaart, kan ze niet missen: een rijtje van acht eigentijdse grachtenpanden met een historisch tintje. ‘Elk pand is weer anders,’ vertelt Bert Hallink, directieadviseur van Ter Steege Groep. ‘Je ziet haast niet dat alle woningen in één keer zijn gebouwd.

Aantal woningen

31

Bouwjaar

2007

Die verscheidenheid aan gevelarchitectuur was volgens Hallink een belangrijk uitgangspunt bij de stadsontwikkeling op deze locatie. ‘Het is typerend voor het karakter van historische binnensteden. Aan de architectuur van de huizen kun je als het ware de ontwikkeling van de stad aflezen. Bij herontwikkeling op binnenstedelijke locaties moet je je daarom continu afvragen: Wat is goed voor de stad? Kies je voor eenvormigheid, dan voeg je niet veel toe. Tegelijkertijd is die gewenste variëteit een van de grootste uitdagingen bij binnenstedelijke herontwikkeling.

Architectuurprijs

Door de ligging aan het water maakt Zwolle vanaf de 14de eeuw een grote economische groei door en ontwikkelde zich tot een economisch machtige Hanzestad. In de binnenstad beleef je dat rijke verleden nog. Bij het binnenstadproject Blekerswegje/Koewegje is het goed gelukt om de sfeer van vroeger in ere te herstellen. Niet voor niets won het project in 2008 de Stentor Publieksprijs tijdens de Nacht van de Architectuur in Zwolle.

Individueel accent

In totaal omvatte het plan 31 woningen, waaronder 12 stadswoningen, 11 appartementen, de al genoemde 8 grachtwoningen en een grote parkeerkelder. Om variatie in ontwerp en architectuur te waarborgen verleende Ter Steege opdracht aan verschillende architectenbureaus. Hallink licht toe: ‘Voor de grachtwoningen hebben we zelfs allemaal aparte architecten in de arm genomen. Hierdoor heeft elke woning een Individueel accent gekregen.’

Waarom het jezelf moeilijk maken, als het ook makkelijk kan? Hallink: ‘Het is denk ik een karaktertrek van Ter Steege en typeert onze liefde voor het vak. We willen graag samen met andere partijen iets moois neerzetten. In dit geval hebben ze samen opgetrokken met buurtbewoners. Zij kennen de historie van de plek. Bovendien creëer je zo draagvlak voor je plannen.

Diepe damwanden

Ook bouwkundig moest er een solide ondergrond geschapen worden. De locatie ligt aan een waterkering in de stadsgracht.’ Dan gelden er andere bouweisen,’ legt Hallink uit. ‘Het was nodig om diepe damwanden te slaan en de bodem te bevriezen. Pompen zou in dit geval niet geholpen hebben. Dan pomp je namelijk de hele stadsgracht van Zwolle leeg.’

Het heeft geresulteerd in eigentijdse woningen die in gevelontwerp, materiaalgebruik en bouwhoogte mooi aansluiten bij de omliggende bebouwing. Ook is maximaal de omgevingskwaliteit benut: de ligging aan een gracht en het voormalige spoorlijntje Zwolle – Steenwijk en de aanwezige bomenpracht. En natuurlijk bieden vrijwel alle woningen een bijzonder fraai uitzicht op de Achtergracht en de Diezerkade.

Ontwikkeling en realisatie: Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen

Meer weten over dit project?

Neem contact op