Overeenkomst voor woningbouw op O&K-terrein

Op de foto van links naar rechts: burgemeester Rob Welten, wethouder Ruimte Jan Herman Scholten en directeur Hans Ter Steege van Ter Steege Bouw Vastgoed in de oude directiekamer van O&K.

Terwijl de firma Odink & Koenderink de laatste hand legt aan een nieuw onderkomen op bedrijventerrein Stepelerveld, worden er ook volop plannen gemaakt voor woningbouw op het huidige fabrieksterrein aan de Parallelweg. Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen gaat het nieuwe woningbouwplan ontwikkelen en realiseren. Daarvoor hebben de gemeente en Ter Steege Bouw en Vastgoed een overeenkomst getekend: de vervolgstap naar een concrete uitwerking van het bestemmingsplan en het bouwplan.

Binnen enkele jaren moeten er aan de Parallelweg, vlak bij het centrum, zo’n 100 woningen komen. Wanneer het nieuwe bestemmingsplan gereed is wordt gestart met de bouw. Zoals het er nu uitziet is dat in 2024. Ter Steege Bouw en Vastgoed bouwt in een stijl die past bij de historie van het gebied. Een voorbeeld daarvan zijn de sheddaken. Deze dakvorm zag men vroeger bij grote fabriekshallen om gelijkmatig daglicht te verkrijgen. Het statige kantoor van O&K uit 1948 blijft behouden. Het krijgt een woon-werk bestemming. Zo worden waardevolle elementen uit de bestaansgeschiedenis van Odink & Koenderink in ere gehouden.

 

Buurtbewoners

Ter Steege Bouw en Vastgoed en de gemeente trekken bij de ontwikkeling van het plan samen op en hebben ook meerdere keren overleg gevoerd met direct aanwonenden. Beide partijen vonden het van belang om buurtbewoners als eerste te informeren en hen te laten meedenken. Ook met andere belanghebbenden in de omgeving is gesproken. Dat heeft geleid tot een ontwerp bestemmingsplan dat eind van de maand zes weken ter inzage wordt gelegd.

Fraaie woonbuurt

Het terrein met een oppervlakte van 30.000 m2 wordt een fraaie woonbuurt met diverse soorten woningen. Het woningaanbod varieert van geschakelde woningen, twee-onder-een-kappers tot vrijstaande woningen of bouwkavels. Ook zullen levensloopbestendige woningen en huizen voor starters aangeboden worden. Geheel passend bij de huidige tijd worden de woningen gasloos en voorzien van maatregelen voor een minimaal energieverbruik. En regenwater wordt vast gehouden in wadi’s (wat staat voor water, afvoer, drainage, infiltratie) en waterbergende groenvakken.

Belangstelling

Op het moment dat er een nieuw bestemmingsplan is, dan wordt gestart met de verkoop van de woningen. Belangstellenden doen er verstandig aan om ervoor te zorgen dat ze op de gegadigdenlijst van de gemeente staan. Verkoop van de woningen gaat straks via die lijst. Inschrijven is mogelijk via haaksbergen.nl/bouwkavels. Geïnteresseerden die meer willen weten over het project kunnen kijken op okterreinhaaksbergen.nl. De site wordt binnenkort volledig vernieuwd.