Geschreven door: Jocelyn Rolleman – Boerman, Junior Woonconsulent

Ceremoniemeester op een renovatieproject

Op 12 april was dan eindelijk de grote dag aangebroken! Ik trouwde met mijn grote liefde in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s. Mijn beste vriendin was ceremoniemeester. Mijn hubby-to-be en ik staan bekend om onze regelkunsten. We zorgen er altijd voor dat we alles tot in de puntjes geregeld hebben. Tot de grote dag is aangebroken. De ceremoniemeester begint haar speech tijdens de ceremonie. En al snel wordt duidelijk dat mijn hubby-to-be en ik gewoon helemaal niets op papier hebben gezet voor haar. Geen planning, draaiboek, overzicht met foto’s, helemaal niets.

Nu kan ik me voorstellen dat jullie je afvragen, waarom zet je niks op papier voor de grote dag als je alles altijd zo goed geregeld wilt hebben? Nou, het antwoord is makkelijk. Doordat de ceremoniemeester mijn beste vriendin is, kent ze ons als geen ander. Ze voelt precies aan wat wij willen (en wat niet ). Door goed met elkaar te communiceren is vooraf alles duidelijk geworden. En natuurlijk heb ik, als controlfreak, het meeste voor de bruiloft zelf geregeld.

De juiste informatie op het juiste moment

Waarom vertel ik dit? Wat is de connectie tussen een ceremoniemeester en het vak dat ik mag uitoefenen: dat van woonconsulent? Die overeenkomst is groter dan je denkt. Waar ik me als woonconsulent in de beginfase bezig houd met het regelen, organiseren en communiceren van belangrijke informatie, bestond onze trouwkaart uit een aantal losse kaartjes met daarop alle informatie die de gasten nodig hadden voor onze bruiloft. Goede informatie vooraf is essentieel.

Daarnaast is het belangrijk dat ik als woonconsulent inzicht heb in de doelgroep en/of de sociale problematiek van een project. Vaak ontvang ik de sociale kaart van een woningcorporatie of stellen we die samen op. De sociale kaart is te vergelijken met de tafelschikking. Ook daarvoor is het belangrijk dat je zaken van te voren goed inzichtelijk hebt. Is het slim om ome Kees, die niet zo goed tegen drank kan, tijdens het diner naast Tante Coby te zetten, die van veel aandacht houdt?

Communicatie is alles

Als laatste de overeenkomst die het meeste van belang is; communicatie. Zoals wij als bruidspaar hebben gecommuniceerd richting de grote dag, wil ik als woonconsulent voorafgaand aan een project afspraken maken met bewoners, woningcorporatie en ons uitvoeringsteam. Communicatie is alles.

Een goede verstandhouding met de huurders resulteert tijdens renovaties regelmatig in een pan erwtensoep voor de bouwvakkers. Of in een volledig verzorgd ontbijt. Een prachtig dankjewel voor het harde werk dat onze vakmensen in hun woning hebben verzet. Het komt voor dat bewoners zich tijdens renovaties ontpoppen tot echte Ter Steege ambassadeurs. Elke ochtend voordat de werkzaamheden starten komen ze in de keet kijken en drinken dan een kop koffie met de bouwvakkers. Onlangs maakten een bewoner van een project elke dag foto’s maakte die hij op zijn eigen site plaatste. Een echte ambassadeur dus.

Een vrolijk gezicht spreekt voor zich

Het leukste aan mijn werk als woonconsulent? Een glimlach van een tevreden bewoner die voorafgaand aan de renovatie erg opzag tegen de werkzaamheden. Achteraf kreeg ik complimenten over de fijne communicatie met het uitvoeringsteam en met mij.

Dat we onze ceremoniemeester de hele dag niet of nauwelijks hebben opgemerkt betekent dat alles op rolletjes liep. Dit geldt ook voor een woonconsulent. Als het goed gaat vallen we nauwelijks op. Dat lukt alleen met een goede voorbereiding!

Jocelyn Rolleman – Boerman
Junior Woonconsulent
Jocelyn is woonconsulent bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Daarnaast neemt ze deel aan het TOPS Kickstart traject. In haar vrije tijd haakt ze veel en is ze actief bij de plaatselijke muziekvereniging.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stuur Jocelyn Rolleman – Boerman een e-mail