Werken bij Ter Steege: uitdagingen en leren in hartje centrum Zoetermeer

Ben je in het centrum van Zoetermeer? Dan vind je daar straks SAM Zoetermeer: een echt statementgebouw met bijzondere uitstraling. In september 2023 werden de eerste palen de grond in geslagen en ondertussen is het een levendige bouwplaats waar dagelijks veel gebeurt. Voor uitvoerder Jeffrey een mooie uitdaging: het is zijn grootste bouwplaats tot nu toe.

 

Deze toren wordt door het bouwteam samen gebouwd voor Syntrus Achmea namens het Achmea Dutch Residential Fund. Het bouwteam kende haar start in 2021 en bestaat uit Moke Architecten, Pieters Bouwtechniek (constructeur), Stadswaarde Vastgoedontwikkeling, Dura Vermeer Bouw Zuid West en Ter Steege Bouw Vastgoed Delft.

Uitvoerder Jeffrey Goverde

Ontmoeten en bewegen

SAM Zoetermeer bestaat uit 201 huurappartementen en 20 koopappartementen. 61 appartementen zijn speciaal voor jongeren. Verder vind je er appartementen voor starters, gezinnen en senioren. In het ontwerp is rekening gehouden met ontmoeten en bewegen: open trappartijen, gezamenlijke binnentuin en een mooie hal. Ruime buitenruimtes, mobiliteitsoplossingen, gezamenlijke binnenruimtes en thuiszorgmogelijkheden zorgen voor groot wooncomfort voor alle doelgroepen.

Groen project

Duurzaam wonen is belangrijk binnen dit project. De appartementen zijn voorzien van warmte koudeopslag (Escrow), zonnepanelen, triple glas en voldoen aan BENG-eisen. In de bouw worden zo veel mogelijk duurzame en circulaire materialen toegepast. En door een daktuin te creëren, vinden de bewoners straks een mooie stukje groen midden in de stad. Jeffrey: “Ik vind het zelf heel leuk dat er in de gevel overal nestkastjes terug te vinden zijn. We bouwen niet alleen voor mensen dus, maar ook voor vogels.”

Verbinding

Jeffrey Goverde is in dit project eerste ruwbouw uitvoerder. “Ik leg de verbinding tussen planning en uitvoering en ben verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de twee bouwstromen. Dit betekent voor mij het afroepen van materiaal bij leveranciers, plannen van transport, waarborgen van kwaliteit en waarborgen van de veiligheid op de bouwplaats. “Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen in de uitvoering en zal ik worden bijgestaan op de ervaring van Sebastiaan Bos (bouwplaatsmanager bij Dura Vermeer). Jeffrey: “Het is fijn om te weten dat er ook een senior meekijkt over mijn schouder, die vertelt dat als ik iets in 4 stappen doe ik het ook in 2 stappen kan aanpakken”.

Goede planning

Bouwen in het stadscentrum levert uitdagingen op. Jeffrey: “Dit is mijn grootste project tot nu toe, en kent ook veel uitdagingen.” Er zijn twee bouwstromen op het project, maar er is maar ruimte voor een vrachtwagen per keer. “Doordat het zo’n drukke bouwplaats is, hebben we extra aandacht voor de veiligheid van alle mensen die op de bouw komen. We maken daarom gebruik van valpacks om de chauffeurs en hijsbegeleider (rigger) te beschermen,” vertelt Jeffrey. Om de logistiek in goede banen te leiden, maakt Jeffrey gebruik van bouwtickets. “Zo houd ik overzicht en zorg ik dat het veilig blijft op de bouwplaats.”

Binnen het bouwteam kan Jeffrey terugvallen op zijn collega’s die allemaal een eigen rol vervullen. In het projectteam. Mark Winterkamp (Ter Steege) is veel in de voorbereiding bezig geweest als projectleider en heeft ook de financiële controle samen met projectleider Gert Geurts (Dura Vermeer). Op de afdeling werkvoorbereiding spelen Kevin Blom en Patrick van den Ende voor Ter Steege een belangrijke rol. Zij werken samen met Mike van den Baard (Dura Vermeer) “We werken met HSB-elementen, prefab balkons, trappen en bordessen die uit 1 stuk bestaan en hebben natuurlijk ook natte vloeren en wanden. Dit vraagt om een goede planning en regelmatig bijsturen en ondersteunen. Heel leuk én uitdagend,” vertelt Jeffrey.

Leren van elkaar

“Om alles in goede banen te leiden, begin ik iedere dag met een dagstart. Met de voorlieden van onze bouwpartners bespreek ik de planning, werkzaamheden en leerpunten op bijvoorbeeld communicatiegebied. Er gebeuren regelmatig dingen die anders lopen dan we bedacht hadden, dus er valt ook veel te leren van elkaar. Leuk!” zegt Jeffrey.

Handen uit de mouwen

Jeffrey begon ooit als krullenjongen, groeide door naar timmerman en uitvoerder en werkt ondertussen ruim 2 jaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed Delft. “Ik vind het helemaal niet erg om de handen letterlijk uit de mouwen te steken en te helpen met een betonnen wand storten. Ik heb passie voor de bouw en ervaar de bouw van dit project als een mooie periode waar ik echt veel kan leren.”