Werken bij Ter Steege – BIM-modelleur Madelon Bökkerink

Werken bij Ter Steege – BIM-modelleur Madelon Bökkerink

‘Van begin tot eind betrokken bij het project’

Madelon Bökkerink werkt inmiddels een jaar bij Ter Steege als BIM-modelleur. Hoewel het geen standaard ‘vrouwen’ beroep is, voelt ze zich helemaal thuis op haar werkplek!

Hoi Madelon, hoe kom je eigenlijk bij Ter Steege terecht?

Ik kende collega Tom Klokkenburg al via de scouting. Vervolgens werd ik uitgenodigd voor een kop koffie met directeur Arjan van ’t Hul, waarna de keuze voor Ter Steege snel was gemaakt. En ik heb er geen dag spijt van gehad!

Wat doet een BIM-modelleur eigenlijk?

Ik ben eigenlijk de tekenaar van vroeger. Samen met collega’s verzamel ik informatie en kijken we hoe het schetsontwerp van de architect technisch kan worden gerealiseerd. Wij verwerken deze informatie vervolgens in een BIM-model (Building Information Model), een digitaal 3D-model van het gebouw.

Hoe kom je als vrouw op deze plek terecht?

Ik had van jongs af aan al interesse in de techniek. Daarom besloot ik Bouwkunde te gaan studeren, ik vind het geweldig dat je werkelijk iets ziet ontstaan. Hoewel er steeds meer dames werkzaam zijn in de bouw, is dat op de technische afdelingen nog wel een uitzondering. De reacties die ik daarop krijg zijn vaak verrast, maar wel heel leuk!

Hoe is het om te werken bij Ter Steege?

Ik hou van de afwisseling in mijn werkzaamheden. Over het algemeen werken we aan meerdere projecten en met verschillende partijen tegelijk. Naast het uitwerken van de tekeningen maak ik de BENG-berekeningen van de woningen (energiebehoefte / energiegebruik van een pand), maar ik programmeer ook de ‘woningconfigurator’, waarmee mensen online hun nieuwbouwwoning kunnen visualiseren. Ten slotte communiceer ik met de werkvoorbereiding. Dat is het mooiste van mijn beroep, dat ik van het begin tot het eind bij een project betrokken ben. Juist de samenwerking met al die partijen en het contact met de collega’s zorgt ervoor dat ik blij ben dat ik de stap vorig jaar gemaakt heb. De sfeer binnen Ter Steege is echt heel fijn, ook (of misschien juist wel) als vrouw in een mannenwereld. Ik zit helemaal op mijn plek.

Is er een project dat eruit springt voor jou?

Mijn eerste project was een plan van 10 woningen, op het voormalige terrein van Rijssen Vooruit, een van de voetbalverenigingen in Rijssen. Dat is leuk omdat het lokaal een bekend project is en omdat je het daardoor van dichtbij ziet ontstaan. Op dit moment werk ik juist weer aan een groot appartementencomplex in Hengelo. Die afwisseling houdt het voor mij interessant.

Heb je nog toekomstplannen binnen Ter Steege?

BIM heeft zoveel mogelijkheden, die zou ik graag breder in willen zetten. Daar krijg ik ook de ruimte voor, onder andere binnen werkgroepen. Maar dat is een proces, iedereen moet daar voor zichzelf de voordelen van ontdekken. Uiteindelijk hoop ik dat we het werk steeds meer van papier naar digitaal kunnen omzetten.