Vrouwen die bouwen!

Marieke (links) en Laura (rechts)

Het is vandaag (8 maart) Internationale Vrouwendag. Een dag die al sinds 1910 symbool staat voor o.a. het stemrecht en de gelijke behandeling van vrouwen. Gelukkig zien we ook in de bouw steeds meer dames. Hoe staat het eigenlijk met de ‘plek van de vrouw’ binnen Ter Steege? We gingen in gesprek met Marieke Kastenberg (kopersbegeleider) en Laura Beltman (BIM-modelleur). Beiden werken bij Ter Steege Bouw Vastgoed in Rijssen.

Binnen Ter Steege heeft diversiteit een belangrijke plek. Wij vinden namelijk dat iedereen veilig aan het werk moet kunnen en dezelfde kansen verdient. Daarom hebben wij oog voor de man-vrouw verdeling binnen ons bedrijf, maar ook voor verschillende achtergronden, leeftijd en inclusie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wij geloven dat een diverse groep aan medewerkers zorgt voor meer creativiteit, innovatie, positieve dynamiek en een andere blik op ons werk. Maar dat kan nog beter. Komende jaren werken wij daarom nog harder aan een meer divers medewerkersbeleid.

Binnen Ter Steege zijn de bouwvrouwen gelukkig allang geen uitzondering meer: het % vrouwen ligt dubbel zo hoog als het gemiddelde in de branche (16,8% bij Ter Steege t.o.v. 8% in de branche). Ook op de technische Hbo opleidingen zien we een groeiend percentage studentes. Waar Marieke inschat dat tijdens haar opleiding al zo’n tien procent van de studenten vrouw was, was dat een paar jaar later bij Laura minstens twintig procent. Marieke vertelt dat ze zelfs moest wennen in het begin: “Ik werkte hiervoor ruim zeventien jaar als enige vrouw bij een architectenkantoor. Met veel plezier hoor, maar het kwam wel eens voor dat ik aan de telefoon de vraag kreeg om ‘iemand met verstand van de bouw’”, vertelt ze lachend. “Dat is nu wel anders. Het team kopersbegeleiding bestaat zelfs uit alleen maar vrouwen! Natuurlijk zijn er ook afdelingen waar voornamelijk mannen werken, maar beide is prima.”

Bewuste keuze

Zowel Marieke als Laura stapte bewust in de bouwwereld. Al op de havo kozen ze voor een technisch profiel. Laura: “Bij het vak ‘Onderzoeken en ontwerpen’ dachten we bijvoorbeeld al na over huizen voor bepaalde doelgroepen.” Een snuffelstage bij een architectenbureau bracht haar bij de opleiding Bouwkunde. Marieke vertelt hoe ze vanuit de havo met een vriendin de open dagen van de opleiding Bouwkunde bezocht. Grappig detail: “We zijn nu – na al die jaren – collega’s bij Ter Steege!”

Koperscontact

Anderhalf jaar geleden stapte Marieke (links op de foto) van het architectenbureau over naar Ter Steege Bouw Vastgoed. “Ik liep hier ooit stage, zo kwam het dat ik een keer ging koffiedrinken. Dat liep al snel uit op een sollicitatie. Hoewel ik het prima naar mijn zin had bij het architectenkantoor, wilde ik wel graag achter die pc weg. In deze functie heb ik veel meer klantencontact en ben ik vaak onderweg. Een goede keuze dus! We krijgen sowieso veel vrijheid bij Ter Steege. Niet voor niets werken veel collega’s uit mijn stageperiode hier nog steeds!”

Als kopersbegeleider is ze een van de vaste contactpersonen voor de klant. “Na het moment van tekenen bij de makelaar kom ik aan tafel. We bespreken de opties, het meer- of minderwerk en de actuele ontwikkelingen tijdens de bouw. Daar horen ook de feestjes bij! Zo vieren we samen de start van de bouw en het hoogste punt, natuurlijk gevolgd door de oplevering en sleuteloverdracht. Eigenlijk ben ik betrokken van start- tot sleutelmoment,” vat ze samen. “Als kopersbegeleider is mijn technische achtergrond geen must, maar wel heel handig. Door mijn ervaring en kennis van de bouw weet ik waar het over gaat en kan ik sommige keuzes of details ook beter uitleggen.”

Zuid-Korea

Laura (op de foto rechts) begon na de bouwvak in 2023 voor een tijdelijke periode bij Ter Steege Vastgoed. “Ik zocht een baan om de periode tussen mijn afstuderen en een verre reis te overbruggen. Ter Steege dacht hierin goed mee.” Ze trok samen met een vriendin door Zuid-Korea. Een hele belevenis! “Ik kwam in december terug en in januari lag er zelfs een contract voor me klaar. Dat tekende ik graag! Ik ben dus nog maar net begonnen met werken. Er valt vast genoeg te ontdekken de komende jaren. Ik zit hier voorlopig lekker op mijn plek.”

Haar afdeling bestaat uit drie personen. “Ondanks het technische beroep zijn we met twee vrouwen in de meerderheid!” lacht ze. “Het maakt mij niet zoveel uit. Ik werkte tijdens een van mijn stages als enige vrouw op de tekenkamer.” Als BIM-modelleur werkt ze de ontwerpen van architecten uit in een 3D-tekening. “Met mijn tekeningen wordt bijvoorbeeld de omgevingsvergunning aangevraagd, de opties worden verwerkt in de koperstekening en ik ontwerp werktekeningen. Daarmee kunnen de bouwplaatsmedewerkers aan de slag en zien ze o.a. waar het metselwerk en de kozijnen moeten komen.”

De toekomst

Als we vragen naar de toekomst van de bouw, zien ze die beiden gunstig. “Ik denk dat de verhoudingen nog wel verder veranderen. Het valt wel op dat op de vakopleidingen in de bouw, of hiernaast op de Kampus[1], nog steeds maar weinig meiden te vinden zijn. Maar dat kan ook door de zwaardere beroepen komen. Onderaan de streep gaat het erom dat je op je plek zit en je werk leuk vindt. Dat er een goede sfeer heerst onder de collega’s. En dat zit hier gelukkig wel goed.”


[1] Opleidingscentrum voor vakopleidingen in de bouw