Smallere woning, zelfde comfort

Ter Steege is altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen om te voldoen aan de marktvraag. Een van de mensen die daaraan meewerkt is Tom Nieuwenhuis, technisch ontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed. Samen met Yvette Jaarsveld, verkoopmanager, vertelt hij over een nieuw initiatief: smallere duurzame woningen.

“Ieder product begint met een marktvraag,” vertelt Tom. “Dit keer was dat de zoektocht naar woningen voor kleinere huishoudens. We zien dat de markt verandert. Waar (grote) gezinnen decennialang het beeld bepaalden, is het gemiddelde huishouden tegenwoordig steeds kleiner en wonen mensen vaker alleen.”

Smalle beukmaat

Om aan de vraag in de markt te voldoen, breidde Ter Steege het bouwconcept Leef!wel wonen uit met een woningplattegrond, voorzien van een smallere beukmaat.

“De woning heeft een ‘vaste’ indeling en is daardoor optimaal gestandaardiseerd. Dat maakt de prijs van de woning erg aantrekkelijk,” gaat Tom verder. “De woning wordt verwarmd met een ventilatiewarmtepomp, die de energie uit de ventilatieretourlucht gebruikt om de woning te verwarmen en te voorzien van warm water. De woningen zijn energieneutraal (BENG 2 = 0*) wat betekent dat de benodigde energie van de woning duurzaam wordt opgewekt, in dit geval met zonnepanelen.”

Yvette vult aan: “Naast een lage energierekening biedt dat nog meer financieel voordeel. Je krijgt vaak een lagere rente op de hypotheek, met een hogere NHG (Nationale Hypotheek Garantie) grens.”

*BENG geeft aan hoeveel primair fossiele energie wordt gebruikt voor gebouwgebonden functies: verwarming, koeling, warm water en hulpenergie.

Livegang

Ter Steege past dit nieuwe concept toe bij een project in het Overijsselse Goor. Na gedegen lokaal marktonderzoek bleek de vraag naar betaalbare (starters)woningen groot. Yvette: “We zien veel geïnteresseerde starters onder de dertig jaar. We bouwen in Goor in totaal zeventig woningen, allemaal energieneutraal. Twaalf daarvan zijn ontworpen vanuit een smallere beukmaat. We zagen binnen de aanmeldingen een sterke voorkeur voor deze nieuwe woningen. Een duidelijk signaal vanuit de markt en een mooie bevestiging dat we voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd.”

De bouw van deze complete nieuwbouwwijk in jarendertigstijl start in oktober 2023.