Slotgraven Hardenberg, de woonbuurt van de toekomst

Het is een bijzondere plek die om een bijzondere invulling vraagt. Met die insteek ging Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg aan de slag met het plan Slotgraven. En met succes, want de eerste fase van de bouw is inmiddels van start gegaan. “Dit is de plek van de toekomst”, aldus ontwikkelaar Bastiaan Piksen. “Niet alleen wat betreft duurzaamheid, maar ook op andere vlakken.”

Het plan Slotgraven omvat het gebied in de driehoek tussen de Witte de Withstraat, de Bruchterweg en de Karel Doormanlaan, evenals het perceel van het Waterschapsgebouw. Waar in het verleden ambtenaren hun werk deden in het gemeentehuis, leeslustigen hun boeken haalden in de bibliotheek en kinderen les kregen op basisschool De Kern, heeft wonen in het groen hier de toekomst. “Met het oog op de ontwikkeling van het centrum heeft de gemeente Hardenberg dit gebied bestemd voor woningbouw. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en daarbij kwam ons plan het beste uit de verf.”

Parkachtige omgeving

De locatie ligt op een steenworp afstand van de eigen Hardenbergse onderneming en dat inspireerde de ontwikkelaars van Ter Steege. Ze kwamen met een plan voor een appartementencomplex met negentien appartementen, twintig luxe ‘parkwoningen’, vier twee-onder-één-kap woningen en zes rijwoningen. “Het is een unieke plek, daarom staat kwaliteit centraal. Het gebied ligt naast het gemeentehuis. Een bijzonder gebouw, dus dat vraagt ook om een bijzondere invulling. En het is een parkachtige omgeving, de nieuwe woningen zijn straks te gast in het groen.

Met het plan Slotgraven brengt Ter Steege ‘het oorspronkelijke, natuurlijke landschap terug naar de stad’. Dat betekent onder meer dat geparkeerde auto’s bij de woningen straks nauwelijks zichtbaar zijn. De voertuigen staan bij de parkwoningen namelijk onder een ‘leefdek’, waardoor zich er een tweede  entree op de eerste verdieping bevindt. “Daarnaast houden we bij het bouwen rekening met vogels en vleermuizen, bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkastjes in de gevels. Verder hebben we het bestaande groen zoveel mogelijk behouden. Er is wel een aantal oude en zieke bomen verwijderd, maar daar planten we straks heel veel voor terug. De parkwoningen hebben allemaal een privéterras, dat naadloos overloopt in de rest van het park. De bewoners zitten straks dus lekker in een tuin welke ze niet zelf hoeven te onderhouden. Dat lijkt me dubbel genieten. En de appartementen hebben allemaal een ruim balkon. Je kijkt straks zo bij de wethouder op het bureau.”

Tijd vooruit

Voortbordurend op het natuurvriendelijke bouwconcept, speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol in het geheel. Er komt geen gasleiding, waardoor Slotgraven de eerste volledige gasloze wijk van Hardenberg wordt. De woningen worden verwarmd en geventileerd via een warmtepomp en een warmte-terugwininstallatie. “Inmiddels is gasloos bouwen verplicht, maar toen wij de plannen maakten was dat nog niet het geval. Daarmee waren we de tijd dus eigenlijk al vooruit. Daarnaast leggen we het daken van het appartementencomplex en de parkwoningen ‘bomvol’ met zonnepanelen. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat we het heel goed gaan isoleren. Hoe minder energie er verloren gaat, hoe minder je ook hoeft te gebruiken en op te wekken..”

Piksen voorziet een stralende toekomst voor de wijk Slotgraven en niet alleen dankzij de duurzame en natuurrijke opzet. “In het appartementencomplex is alles gelijkvloers, dus daarmee is De Slotwachter zeer geschikt voor senioren. En in de parkwoningen heb je de ruimte van een herenhuis, met het gemak van een penthouse. Er is weinig onderhoud en alle voorzieningen in de buurt. Wanneer je de straat oversteekt ben je al in de supermarkt. Dat maakt dit voor mij echt de plek van de toekomst.”

Appartementen en Parkwoningen beschikbaar

De bouw van appartementencomplex De Slotwachter ging begin oktober officieel van start, met het begraven van een koker met daarin persoonlijke boodschappen van de toekomstige bewoners en wethouder Martijn Breukelman. Als alles volgens planning verloopt, verwacht Piksen eind 2020 ‘een heel eind’ te zijn. “Er zijn nog appartementen beschikbaar. Over een jaar kun je er al wonen, dus het is heel concreet.” Ondertussen is de verkoop van de parkwoningen gestart, de bouw daarvan begint wanneer zeventig procent van de woningen verkocht is. Ook de twee-onder-één-kap woningen gaan begin volgend jaar in de verkoop. Alle informatie over het project is te vinden via www.slotgraven.nl. Daar kunnen geïnteresseerden onder meer dankzij 360 graden-impressies alvast virtueel rondkijken in het gebied.