Integraal verduurzamingsconcept zet voet aan de grond in bedrijfsvastgoedbranche

Eigenaren en beheerders van bedrijfsgebouwen staan voor een flinke verduurzamingsopgave. Zo moeten kantoorgebouwen op 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. En in 2030 energielabel A. Om de bedrijfsvastgoedbranche te ontzorgen, introduceert LOOHTS een unieke integrale verduurzamingsoplossing. Raab Karcher in Ede maakt hier als eerste gebruik van.

LOOHTS is een samenwerkingsverband tussen Loohuis Installatiegroep, Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn, Ter Steege Advies & Innovatie en Wildvank Gevelspecialisten. De vier bedrijven bundelen hun kennis en ervaring in bouwkunde, gevelrenovatie en installaties tot integrale verduurzamingsoplossingen op maat.

Achterstand in verduurzaming

Een van de initiatiefnemers van LOOHTS is Wijnand van Schijndel. Hij vertelt: “De energietransitie neemt een vlucht. De verwachting is dat de regelgeving omtrent de verduurzaming alleen maar strenger wordt. En dat terwijl er veel achterstand is. Er zijn alleen al 43.000 kantoren die nog niet aan de wettelijke eisen voldoen. Om de duurzaamheidsambities van 2023 en 2030 te halen, moet er nog veel gebeuren. Vanuit LOOHTS dragen we hier slim en efficiënt aan bij.”

Totale aanpak van verduurzamingsvraagstuk

“De kracht van LOOHTS zit in de integrale aanpak”, vervolgt Van Schijndel. “Door onze disciplines en krachten te bundelen, pakken we het verduurzamingsvraagstuk van de opdrachtgever in z’n totaliteit aan. Van advies tot uitvoering, beheer en onderhoud. Wat je nu vaak ziet, is dat er eerst een adviesbureau naar het vraagstuk kijkt en een advies uitbrengt. Dit advies wordt niet altijd doorberekend. Wij voeren die doorberekening wel uit. Daarin nemen we onder meer de investerings-, onderhouds- en energiekosten mee, maar ook de eventuele subsidiemogelijkheden en de effecten op de CO2-footprint. De opdrachtgever is zeker van de beste aanpak en het hoogste rendement. Bovendien kijken we veel breder naar het vraagstuk. Zaken als brandveiligheid, asbestsanering en overige bijkomende bouwkundige zaken nemen we op en brengen we bij de klant onder de aandacht.

Doordacht stappenplan

Het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de integrale diensten van LOOHTS is Raab Karcher. De bouwmaterialenspecialist laat voor de vestiging in Ede een integraal maatwerkadvies opstellen. Dit om antwoord te krijgen op de vraag: waar staan we qua pand op het gebied van onderhoud en duurzaamheid en welke verduurzamingsaanpak is nodig om aan de wettelijke eisen te blijven voldoen? Van Schijndel: “We voeren het adviestraject uit volgens een doordacht stappenplan. Eerst brengen we het bestaande pand in kaart, we inventariseren de huidige energieprestaties en bepalen daarna samen de gewenste doelstellingen. Op basis daarvan stellen we het advies op, inclusief planning en doorberekening. Indien gewenst nemen we ook de uitvoering, het beheer en onderhoud voor onze rekening.”

In de praktijk

Met het adviestraject bij Raab Karcher Ede brengt LOOHTS het integrale verduurzamingsconcept voor het eerst in de praktijk. Het traject is nog in volle gang. “Natuurlijk is het nog een beetje wennen”, zegt Van Schijndel, “maar we merken wel dat onze integrale aanpak werkt. We vullen elkaar aan en we versterken elkaar. Dit synergetische effect zal, naarmate het aantal projecten toeneemt, alleen maar groter worden.”

Meer weten?

Bekijk de pagina