In beweging op de bouw

Als je elke dag op de bouwplaats werkt, krijg je genoeg beweging, toch? Didrich Jansen en Tom Bosgoed vertellen meer bewegen op de bouw en thuis. Didrich en Tom werken op de bouw van Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.

Trap op, trap af

Dat je op zo’n dag op de bouwplaats meer in beweging bent dan een dagje achter een bureau zitten is wel duidelijk. Didrich vertelt: “Op dit moment is de lift kapot, dus we lopen heel veel trap. Gemiddeld per dag haal ik dus wel de 30 tot 70 trappen en zo’n 12.000 stappen. En het is niet zo dat je altijd met lege handen loopt. Meestal neem ik wel wat mee als ik toch de bouw op moet.”

Didrich werkt nu 3 jaar als uitvoerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn, daarvoor is hij timmerman geweest. Na zijn werk loopt Didrich regelmatig een stuk hard en doet hij wekelijks mee aan een bootcamp: “Conditie heb ik dus wel. Maar na een dag werken ben ik echt vermoeid. De motivatie om na je werk nog te gaan sporten is dus wel echt minder.”

Niet alleen bewegen

Ook Tom heeft genoeg beweging. Hij is sinds november 2020 officieel in dienst als timmerman met de ambitie om voorman of assistent-uitvoerder te worden. Voor Tom is niet alleen beweging belangrijk: “Ik probeer ook op mijn voeding te letten. Een keer naar de cafetaria kan wel, maar ik probeer niet te veel ongezonds te eten.”

Na zijn werk is Tom drie keer in de week in de sportschool te vinden. Hij vertelt: “Ik ben begonnen omdat ik me thuis verveelde. Nu vind ik fitness heel leuk. Mijn motivatie is vooral om fit te blijven en een stukje ontspanning te vinden. Ik ben niet zo bezig met fit zijn voor de toekomst, maar ik geloof wel dat regelmatig sporten mij helpt om sterker te worden en te blijven.”

Gezond lichaam

Ook voor Didrich is dat de reden om elke week zo’n twee keer te sporten. “Ik ben niet zo bezig met hoe ik erbij loop hoe ik 65 ben, maar vind het vooral belangrijk om nu fit te zijn en nu te werken aan een gezond lichaam. Ik denk wel dat dat ook invloed heeft op hoe mijn lichaam er over 30 jaar aan toe is,” zegt Didrich.

Houding

“Wat mij ook heeft geholpen, is dat je tijdens de bootcamp ook leert welke houding je aan moet nemen. Dat neem je ook mee naar de bouw. Ik ben me daardoor bewuster van hoe ik til,” zegt Didrich. “Klopt, dat leer je in de sportschool ook. Ik let daardoor extra op mijn houding,” stemt Tom in. ​​​​​​​

Ontspanning

Op de vraag of alleen bewegen op de bouw voldoende is, antwoordt Didrich: “Voor mij persoonlijk niet, maar ik kan ook niet stil zitten. Al kan ik me wel heel goed voorstellen dat je na een dag op de bouw geen zin meer hebt om nog wat te doen. Toch denk ik wel dat je er iets aan kunt hebben, door na je werk of in het weekend ontspanning op te zoeken door bijvoorbeeld te gaan sporten.”