Huurders trekken in eerste circulaire woningen in Twente

Op dinsdag 5 januari zijn door Woningcorporatie De Woonplaats de sleutels uitgereikt van zeven huurwoningen in de Enschedese wijk Stroinkslanden aan de nieuwe bewoners. Niet zomaar sociale huurwoningen, maar dit zijn de eerste circulaire woningen in Twente. Door het bouwen met zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal is de belasting voor het milieu minimaal. De Woonplaats en zeven samenwerkingspartijen namen hiermee als pioniers de proef op de som, met een prachtig resultaat!

Een bijzonder proces voor unieke woningen

Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Advies & Innovatie, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatietechniek startten in het voorjaar van 2020 met de bouw van de zeven circulaire woningen aan de Assinklanden.

Het bijzondere aan circulair bouwen is dat de materialen uit de woningen zo uitgekozen worden dat het over 50 jaar nog steeds geen afval is, maar weer hergebruikt kan worden. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden. Deze manier van aanpak maakt het bouwproces een denkproces. De partijen zochten van tevoren goed uit wat wel en niet gebruikt werd en waarom. In Enschede is dit gedaan met verschillende sprintsessies met alle betrokkenen om tot het beste en meest circulaire resultaat te komen.

Diverse materialen uit de te slopen woningen komen terug in de nieuwe woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels zijn opnieuw toegepast of zijn afkomstig uit een restpartij. Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten. En ook de keuken is circulair. Als er een onderdeel van de keuken defect is, wordt alleen het kapotte onderdeel vervangen. Al met al was het een bijzonder ontwikkeltraject met alle partners. We zijn allemaal trots op de eerste circulaire woningen in Twente!

Tekst gaat verder onder de foto

Solliciteren voor een circulaire huurwoning

Voor deze circulaire woningen zocht De Woonplaats afgelopen zomer huurders. De Woonplaats zette een sollicitatieprocedure op voor de meest passende huurders bij de circulaire woningen. Geïnteresseerden mochten de woningcorporatie overtuigen dat zij de geschikte huurder zijn. Dat leverde mooie gesprekken op en De Woonplaats selecteerde de meest circulaire huurders. Er zijn nog vier woningen vrij. Maandag 11 januari start het vervolg van de nieuwe zoektocht naar duurzame huurders. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij De Woonplaats via www.dewoonplaats.nl/circulair.

Circulaire én duurzame woningen

De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam. De woningen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept. Zonnepanelen wekken energie op voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor de woning erg comfortabel is.

De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Samen met de toekomstige bewoners worden de puntjes op de i gezet van het circulaire project. De bewoners vullen samen met een landschapsarchitect het basisontwerp van de shared space verder in. Vriendelijke oplossingen voor flora, fauna en het klimaat krijgen een belangrijke plek in dit ontwerp.

Complimenten van gemeente

Wethouder Jeroen Diepemaat van gemeente Enschede uit zijn complimenten over de bouw van de woningen: “Voor dit eerste circulaire bouwproject in Enschede verdient De Woonplaats en partners een groot compliment. Wat mij aanspreekt is dat vooral gebruik is gemaakt van de kennis van regionale bedrijven. Ik hoop dat dit het startsein is om jaarlijks minimaal één circulair bouwproject in de stad te realiseren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Toekomst voor circulair bouwen

Als woningcorporatie en bouwbedrijven zijn we ons er van bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijk impact heeft op het milieu. We consumeren op dit moment meer dan de aarde ons kan geven. Daarom is het belangrijk om circulair als uitgangspunt voor de toekomst te nemen. Via deze pilot met circulair bouwen hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. Dit nemen we allemaal mee naar toekomstige projecten. De overheid heeft immers als doel: Nederland volledig circulair in 2050. Die uitdaging hebben we in Enschede opgepakt en met een prachtig circulair resultaat!