Hoogvliegers in Nijkerkse woonwijk

Ter Steege Vastgoed werkt sinds enkele jaren samen met de Vogelbescherming. Zo voorzien we regelmatig nieuwbouwwoningen en gerenoveerde huizen van nestkastjes op de muren. Dubbele bewoning dus: win-win! De vogels vinden gepaste nestruimte, de bewoners genieten van de natuur.

“We proberen onze woningen zoveel mogelijk te combineren met een groene leefomgeving,” vertelt uitvoerder Arjan Lankamp. “Goed voor de mensen, maar ook voor de vogels en insecten.” Dat zie je zeker terug in de nieuwbouwwijk Spaanse Leger in Nijkerk.

Landelijk wonen

In deze wijk zijn verschillende nieuwbouwwoningen rondom een centraal erf gebouwd. Alle woningen hebben een landelijke uitstraling, passend bij de omgeving. In het ontwerp is rekening gehouden met de rondvliegende vogels. Daar zijn bovenaan op de gevels nestkastjes geplaatst, speciaal voor de gierzwaluw. Deze karakteristieke kastjes zijn voorzien van een kleine opening en worden bij voorkeur hoog opgehangen.

Indringers

De Nijkerkse mus ter plekke trok zich weinig aan van de voorschriften. “Tot mijn verbazing zag ik ineens een doorsnee huismus uit het nest komen,” vertelt Arjan lachend. “Die hebben zich het huisje toegeëigend en er zelfs een nest in gebouwd!” Hoofdbewoner Stefan Ramaker vindt het allemaal prima. “We zagen al snel dat dit toch echt geen zwaluw was. Maar hoe dan ook is het hartstikke gezellig dat die vogels hier nestelen en rondvliegen. Zeker midden in een woonwijk is het mooi dat je de natuur van dichtbij kan beleven.”