Prefabricage in de woningbouw heeft de toekomst. Het versnelt de transitie naar sneller, efficiënter en duurzamer bouwen. Op basis van een zelf ontwikkeld prefab-concept realiseerde Ter Steege Bouw Vastgoed 14 huurwoningen met nul-op-de-meter in Almelo-Indië. Het ging om een pilot als volgende stap naar duurzaam en circulair bouwen.

Aantal woningen

14

Ontwikkel- en bouwtijd

2022

Het nieuwe prefab-concept onderscheidt zich van andere doordat de woonproducten niet uit een eigen fabriek komen. ‘Wij kiezen daarentegen voor een solide samenwerking met verschillende partners,’ zegt Arjan van ’t Hul, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. ‘Zo blijven we maximaal flexibel en vergroten we bovendien onze innovatiekracht.’

Just-in-time-levering

De basis van het prefab-concept ligt in het softwaresysteem Bouw Informatie Model (BIM). Hiermee werd een volledig digitaal model ontwikkeld van het bouwproces van elke woning. Het eigen BIM-model is het fundament voor de samenwerking met ketenpartners, waardoor alles volgens de juiste specificaties just-in-time wordt geleverd.

Woonklaar assembleren

Het nieuwe prefab-concept vraagt behalve om goede engineering en werkvoorbereiding ook om goede vaklieden. Zij assembleerden voor Almelo-Indië de casco’s, buitengevels, badkamers, trappen en daken tot een compleet afgewerkt geheel. Het installatiewerk was al in de fabriek aangebracht in de vloeren en wanden. De installatiecomponenten zoals warmtepomp, boiler en omvormer van de zonnepanelen zaten in een compact frame, dat in één hijsbeweging op zijn plek werd gezet.

Ideaal bouwconcept voor verhuurders

De prefab-woningen werden standaard turn-key opgeleverd, inclusief keuken, behang en vloerbedekking. De huurders van de 14 nul-op-de-meterwoningen in Almelo-Indië hoefden daarom niet te klussen en konden snel hun duurzame nul-op-de-meterwoning betrekken. In combinatie met de ultrakorte bouwtijd is het nieuwe prefab-woonproduct daarmee ideaal voor verhuurders zoals wooncorporaties en beleggers. In het geval van het project Almelo-Indië bedroeg de bouwtijd slechts drie weken.

Ontwikkeling en realisatie: Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen

Meer weten over dit project?

Neem contact op