Overhandiging eerste steen en tijdscapsule voor nieuwe woonlocatie Zozijn op Aupingterrein

Op donderdag 12 mei overhandigden de toekomstige bewoners samen met Barbara Alferink-Auping en wethouder Liesbeth Grijsen symbolisch de eerste steen van de nieuwe woon- en dagbestedingslocatie van Zozijn op het Johannes Aupingkwartier aan Andries Tolman van Ter Steege Bouw Vastgoed. Een bijzonder moment waarbij ook medewerkers, verwanten en omwonenden aanwezig waren. 

“In 1888 kreeg mijn overgrootvader Johannes Auping opdracht om een hygiënisch ziekenhuisbed voor het Geertruiden Gasthuis te ontwikkelen. En in 1912 werd op deze plek de eerste steen gelegd voor de beddenfabriek. Ik vind het daarom bijzonder dat ik, ook werkzaam in de zorg, op de Dag van de Zorg de eerste steen voor de nieuwe woonlocatie van Zozijn mag overhandigen,” deelde Barbara Alferink-Auping met de aanwezigen. Achter deze eerste steen wordt een tijdscapsule geplaatst die eveneens werd overhandigd. De tijdscapsule bevat persoonlijke bijdragen van de toekomstige bewoners die zich erg verheugen om hier te gaan wonen. Zoals mooie tekeningen, kleurplaten en foto’s van zichzelf.

Wonen midden in de wijk
Ook Zozijn is blij met de nieuwe locatie op het voormalig terrein van beddenfabrikant Auping: “We waren al enkele jaren opzoek naar een passende locatie om een nieuw wooncentrum te realiseren ter vervanging van onze huidige locaties aan de Charles Rochussenstraat en de Hendrik Werkmanweg in Deventer. Dat kunnen we nu samen met Ter Steege Bouw Vastgoed doen in het Johannes Aupingkwartier. Een nieuwe levendige wijk met winkels en een wijkcentrum in de buurt waar de toekomstige bewoners zich zeker thuis zullen voelen”, vertelde Dirk Venema, directeur vastgoed bij Zozijn.

Wethouder Grijsen van de gemeente Deventer: ”Ik vind het erg fijn dat als we een nieuwe wijk bouwen er plek is voor iedereen. Dat is wat de gemeente Deventer graag wil. We zijn blij dat organisaties zoals Zozijn die actief zijn in onze gemeente, zorgen voor goede huisvesting voor mensen die begeleiding nodig hebben.”

Toekomstbestendig en duurzaam
De nieuwe woonlocatie telt 36 ruime, moderne appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze zijn verdeeld over 3 woonlagen met elk een eigen woonkamer en keuken. Daarnaast heeft de woonlocatie een eigen dagbestedingslocatie die ook door mensen van buiten de woonlocatie kan worden bezocht. Naar verwachting nemen de bewoners begin 2023 hun intrek.

​​​​​​​​​​​​​​Het pand is ontwikkeld en wordt gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed. Het is een duurzaam en gasloos gebouw. Zo bestaat het hele dak uit zonnepanelen en wordt er verwarmd door warmtepompen.

Historie herkennen
‘’Ongeveer zeven jaar geleden kwamen we in contact met Auping en zijn de eerste gesprekken over de aankoop van het Auping terrein gevoerd. Auping had daar toen al 100 jaar haar bedden geproduceerd. En Ter Steege Bouw Vastgoed had de wens om op deze plek een woonwijk te realiseren. We waren het al snel eens met Auping dat de geschiedenis zichtbaar moest blijven. Straks, als de wijk klaar is, zie je dat terug in diverse elementen. In de letters op de gevels van de woningen die samen ‘’Auping’’ vormen en in de architectuur. Maar je ziet het meest terug in dit mooie gebouw dat erg lijkt op het oorspronkelijke kantoorpand van Auping,’’ vertelde Andries Tolman, adjunct directeur Ter Steege Bouw Vastgoed.