Nieuw kantoor Ter Steege Bouw Vastgoed West op basis van CLT

Ruim 3 jaar geleden werd Ter Steege Bouw Vastgoed West opgericht. Walter Vermeulen begon destijds met één man in een kantoor in Rijswijk, maar na 3 jaar barst het huidige pand uit haar voegen: tijd voor een nieuw kantoor. En zoals het echte bouwers betaamd, bouwen we dat nieuwe kantoor natuurlijk zelf.

Het nieuwe kantoor van Ter Steege Bouw Vastgoed West vind je straks in de Harnaschpolder. Een strategische plek vlakbij Delft en Den Haag. En ook Rotterdam is vanaf deze locatie goed te bereiken. Een paar honderd meter verderop bouwt Ter Steege aan het nieuwe Van der Valk Hotel Delft. Geen onbekende plek dus.

Kantoor van de toekomst

Een eigen kantoor bouwen, doe je met oog op de toekomst. Manoli Stamatiadis, werkvoorbereider bij Ter Steege Bouw Vastgoed West en betrokken bij dit project, vertelt: “Toen we startten met de voorbereidingen voor dit project, hebben we nagedacht hoe het kantoor van de toekomst eruit moet zien. Dus gingen we op zoek naar een duurzame bouwmethode. En zo zijn wij uitgekomen bij CLT.” Cross Laminated Timber (CLT) zijn meerlaagse kruislings verlijmde panelen. Dit hout is zo sterk, dat constructief bouwen mogelijk is. CLT biedt vloer-, wand-, en dakelementen en kan dus een volwaardige vervanging zijn voor traditionele bouwproducten zoals kalkzandsteen of beton.

De houten panelen worden geleverd door Woodteq. Een leverancier met verschillende fabrieken in Europa. “Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen, en dus niet uit de tropen. Zo hebben we de garantie dat het duurzaam en kwalitatief goed hout is,” vertelt Manoli. Voor CLT wordt het hout van naaldbomen gebruikt: fijn spar (vurenhout), douglas spar, westerse lariks en dennenbomen. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en bijna alle leveranciers zijn aangesloten bij Chain of Custody (COC).

Voordelen van CLT

Daarnaast biedt CLT nog meer voordelen. Het zorgt voor een gezond en aangenaam werkklimaat. Het hout geeft een warme uitstraling, heeft een vochtregulerende en isolerende werking en een positieve invloed op energiegebruik. Bouwen met CLT is een lichte bouwmethode en dat resulteert in minder stikstofuitstoot. En als het gebouw in de toekomst gesloopt moet worden, is het hout demontabel en circulair.

Dat CLT brandgevaarlijker is, is een misverstand. Op de CLT panelen ontstaat bij brand een laag houtskool. Dit is een natuurlijk brandwerende laag. Bij brand dooft CLT het vuur deels door vorming van die koollaag. Hout bezwijkt ook minder snel dan bijvoorbeeld een staalconstructie. Waar staal na 30 minuten brand al 90% krachtverlies heeft, heeft hout een krachtverlies van 25%.

Innovatieve installaties

Bouwen met hout is duurzamer dan bouwen met beton, maar dat is niet het enige duurzame aan het gebouw. Het nieuwe kantoor heeft straks PV-panelen, een mos sedum dak en triple beglazing. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van planten en het doorspoelen van het toilet. Daarnaast worden er innovatieve installaties geïnstalleerd. Het kantoor krijgt een luchtbehandelingskast met warmte/koude terugwinning (WTW) en deels vochtterugwinning door een warmtewiel. Er komt een warmte – koude opwekking dat via een 4-pijps systeem door het kantoor wordt gedistribueerd. Op de begane grond komt vloerverwarming, in de kantoren inductie-units en in het magazijn een heater.

Uitdagingen

Een nieuwe bouwmethode levert ook uitdagingen op. Manoli licht toe: “Ik weet niet of het toeval is dat tijdens de start van dit project er ook een leveringsscrisis was, maar dat leverde wel wat extra uitdagingen op. Tijdens de offertefase hebben we te maken gehad met verschillende prijsstijgingen. Maar dat lijkt nu allemaal op z’n pootjes terecht te komen.” Ook moest het ontwerp terug naar de tekentafel. De klimaatinstallatie nam te veel ruimte in beslag, dus moest daar een nieuwe oplossing voor gezocht worden. Momenteel is het team druk bezig om de installaties af te ronden. Vervolgens kan het CLT in productie genomen worden.

Bouwvak 2022

De bouw van het kantoor is ondertussen al gestart. Vlak voor de vakantie is er begonnen met heien en het opbouwen van de kist. Midden september is de fundering gestort en inmiddels ligt de begane grondvloer erop. De installateurs zijn aan het werk en de druklaag wordt komende weken gestort. Als dat klaar is, is het even wachten op de CLT panelen uit Zwitserland. De bouw wordt in het tweede kwartaal van 2022 afgerond, dus Ter Steege Bouw Vastgoed West kan als alles volgens planning verloopt voor de bouwvak van 2022 haar intrek nemen in het nieuwe kantoor!