Contract op basis van vertrouwen fundament voor circulair bouwen

Op donderdag 16 april is het contract ondertekend tussen woningcorporatie De Woonplaats en een consortium van zeven partijen onder leiding van Bouwonderneming Oude Wolbers en Ter Steege Bouw Vastgoed. Een unieke contractvorm, op basis van vertrouwen, betekent de officiële start van het bouwen met herbruikbaar materiaal.

Op de achtergrond zijn de zeven partijen al een tijd bezig met de voorbereiding van de bouw van 7 circulaire woningen in Enschede. In september 2017 werden in een masterclass onder leiding van stichting Pioneering de eerste ideeën bij elkaar gebracht. De Woonplaats heeft daarna de partijen Ter Steege Bouw Vastgoed, Bouwonderneming Oude Wolbers, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis opdracht gegeven om samen aan de slag te gaan en de circulaire woningen verder uit te werken. Nu de handtekening is gezet, gaan de zeven partijen daadwerkelijk van start!

Helaas was er door de beperkende maatregelen rondom het coronavirus geen feestelijke ondertekening met elkaar. In plaats daarvan heeft iedereen afzonderlijk het document ondertekend.

Uniek contract op basis van vertrouwen

De nieuwe manier van bouwen en samenwerken vraagt om een andere contractvorm dan de traditionele vorm, waarbij over iedere spreekwoordelijke komma onderhandeld wordt. De partijen kozen daarom voor een nieuw en innovatief contract, dat gericht is op samenwerking, transparantie en vertrouwen. Dit contract is tot stand is gekomen op initiatief van KienhuisHoving advocaten en notarissen in samenwerking met De BouwKlup. Een unieke en nieuwe manier van vastleggen van de samenwerking.

Startsein

In de wijk Stroinkslanden aan de Assinklanden, op een mooie plek dichtbij alle voorzieningen, worden zeven circulaire huurwoningen gebouwd. Ze krijgen twee slaapkamers en zijn ongeveer 95 m2 groot. De Woonplaats verhuurt de woningen straks in het sociale huursegment. Het tekenen van het contract en het verkrijgen van de omgevingsvergunning is het startsein van de bouw. In mei start de bouw van de zeven circulaire woningen.

Circulair bouwen in Enschede

Circulair bouwen gaat over de levensduur van materialen te verlengen, afval te voorkomen en het klimaat zo min mogelijk te belasten. Zo wordt de fundatie van de bestaande woningen aan de Assinklanden hergebruikt voor de nieuwe woningen. Ook de bestaande stenen bergingen worden hergebruikt en krijgen een nieuw dak.

In de woningen passen de bouwbedrijven biologische materialen toe. Het casco is bijvoorbeeld geheel van hout. De wanden en de verdiepingsvloer van de bestaande woningen worden gedemonteerd en opnieuw toegepast als bestrating en kantplanken. De bestaande dakisolatie wordt hergebruikt voor de vloerisolatie in de nieuwe woningen.

In de woningen is het casco gescheiden van schil, installaties en inbouw. Er worden kozijnen gebruikt die in de fabriek anders weggegooid worden, omdat deze in andere projecten zijn afgekeurd om maatvoering of verandering van wensen. De gevelafwerking zal worden gemaakt van hergebruikt hout en van op kleine esthetische foutjes afgekeurde plaatmaterialen. Daarnaast besparen de woningen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept.

Al met al was het een zeer bijzonder ontwikkeltraject met alle partners. Hierbij is uitgegaan van de expertise van de partijen en is op gelijkwaardige wijze en in vol vertrouwen met elkaar samengewerkt wat uiteindelijk heeft geresulteerd in dit bijzondere ontwerp.

Visie

Als woningcorporatie en bouwbedrijven zijn we ons er van bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijk impact heeft op het milieu. Wij willen bijdragen bij aan het reduceren van de energievraag en bevorderen de inzet van duurzame energiebronnen. Via deze pilot met circulair bouwen experimenteren we met een nieuwe manier van werken om het klimaat zo min mogelijk te belasten! Kennis en ervaring die we hard nodig gaan hebben in de toekomst, de overheid heeft als doel: Nederland volledig circulair in 2050! Daarmee nemen wij in Enschede alvast de proef op de som.