Brandweerman Martijn is werkvoorbereider bij Ter Steege

Regelmatig fietst Martijn Kloots vanuit Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen zo snel mogelijk naar de brandweerkazerne in Rijssen. Binnen drie minuten moet hij bij de kazerne zijn, zich omgekleed hebben en in de brandweerwagen zitten, om op tijd ter plaatse te zijn.

Martijn werkt als werkvoorbereider bij Ter Steege. Maar als hij tijdens werk opgepiept wordt, is hij bevelvoerder bij Brandweer Rijssen. ’s Avonds en in het weekend is hij bevelvoerder en manschap bij Brandweer Markelo.

Jongensdroom

“Ik ben op vroege leeftijd al besmet. Mijn vader zat bij de Brandweer en dat wilde ik ook! Wat dat betreft is het een echte jongensdroom.” Martijn sloot zich twaalf jaar geleden aan bij de Vrijwillige Brandweer in Markelo. “Ik woonde en werkte toen in Markelo bij Tempelman Bouw. Ik mocht daar weg tijdens werktijd als ik opgepiept werd. De tijd die ik weg was haalde ik later in, of snipperde ik. Toen Tempelman en Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen samengevoegd werden en ik in Rijssen ging werken, kon ik overdag niet meer op tijd bij de Brandweer in Markelo zijn.”

Waarom Martijn bij de Brandweer zit? Hij vertelt: “Best een lastige vraag. Bij elke oproep is de opdracht anders. Er komt altijd een stuk spanning en adrenaline bij kijken. Om opdrachten goed uit te kunnen voeren, moet je het hele team kunnen vertrouwen. Je maakt samen heftige dingen mee. Het hechte team is belangrijk en zeker een reden om me in te zetten voor de Brandweer.”

Bevelvoerder

In Markelo startte Martijn met een opleiding tot bevelvoerder. Niet zomaar wat. Naast elke week een oefenavond, tweemaal per jaar een trainingsdag en periodieke keuringen of je voldoende fit bent, is de opleiding tot bevelvoerder er één van drie jaar.

“Toen ik in Rijssen ging werken vroeg Brandweer Rijssen mij om tijdens kantooruren hun korps te versterken. Zij hadden te weinig bevelvoerders overdag. Doordeweeks kon ik daar dus goed terecht. Gelukkig kon ik met Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen dezelfde afspraak maken als die ik had bij Tempelman. Ook hier kan ik altijd weg!” vertelt Martijn. “Bij de Brandweer is nooit een dag hetzelfde. Veel mensen denken dat we bij de Brandweer alleen maar bezig zijn met het blussen van brandjes. Dat is niet het enige wat we doen. We worden ook opgeroepen bij stormschade, ongevallen in het verkeer en redden regelmatig een dier. Laatst stonden we met onze laarzen in de mest. Er zat een koe vast in de mestput, weer eens wat anders!

Natuurlijk is het soms enorm heftig. Een woningbrand vind ik heel ingrijpend. Een gezin raakt in korte tijd bijna alles kwijt. Ook een verkeersongeval is erg om mee te maken. 90% van alle oproepen is mooi om te doen. In die gevallen helpen we mensen en dieren in nood. Ik realiseer me wel dat ik ooit iets heel heftigs mee ga maken. Dat is mij gelukkig tot op heden bespaard gebleven.”

Papa bij de Brandweer

Thuis moet Martijns gezin zich ook wel eens schikken in zijn ‘hobby’. Eens in de maand heeft hij piketweekend. Dit betekent dat hij het hele weekend in Markelo moet blijven. Omdat zijn zoontjes Melle (7) en Morris (3) nog niet alleen thuis kunnen blijven, moet zijn partner Miranda ook het weekend thuis blijven. “Even naar het zwembad of een dagje naar de dierentuin zit er dan echt niet in. Gelukkig zijn ze erg begripvol, daar ben ik ze dankbaar voor!”

Martijns zoontjes Melle en Morris vinden een papa bij de Brandweer stoer. “Een paar jaar geleden vierden we Sinterklaas bij Ter Steege. Terwijl we aan het wachten waren op de Sint en zijn Pieten, werd er gebeld. Sinterklaas zat vast in de sloot met zijn auto. Of er niet toevallig iemand van de Brandweer aanwezig was. Melle riep toen trots: “Ja, mijn papa!” Ik heb de fiets uit de kelder gepakt en ben naar de kazerne gefietst. Zwarte Piet mocht achterop en Sinterklaas kwam in een brandweerbusje aan. Melle vond het fantastisch. Wie weet gaan Melle en Morris later ook bij de Brandweer!”

Meer weten over de Brandweer? Of zelf vrijwilliger worden? Kijk eens op hun website