Bouworiëntatiedagen op Indië-Almelo

Afgelopen week bezochten in totaal 40 studenten van Saxion Hogeschool in Enschede en Hogeschool Windesheim onze bouwplaats op Indië Almelo in het kader van de Bouworiëntatiedagen.

Het doel van de Bouworiëntatiedagen is om 1e jaars HBO-studenten Bouwkunde, Civiele Techniek en Bouwtechnische Bedrijfskunde met een HAVO/VWO achtergrond een aantrekkelijk en realistisch beeld te geven van de functies, mogelijkheden en facetten van een bouw-vastgoed bedrijf.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren niet bekend zijn met de mogelijkheden die de bouw biedt. Dat is natuurlijk jammer, want hierdoor denken ze niet zo snel aan een loopbaan in deze sector. Hiernaast bieden de Bouworiëntatiedagen een mooie gelegenheid om studenten al aan het begin van hun studie kennis te laten maken met het bouwbedrijf. Het is belangrijk dat de studenten een realistisch maar vooral ook een enthousiast en positief verhaal te horen krijgen over de mogelijkheden en veelzijdigheid van de bouwsector.

De studenten werden in het Stadslab in Almelo ontvangen door de directeur Arjan van ’t Hul. Als oud-student van Saxion Hogeschool gaf hij een presentatie waarbij  de hele “bouwketen”, van initiatief tot en met uitvoering aan de orde kwam. Ook de commerciële aspecten zoals de verkoop van woningen werden daarbij belicht.  De studenten kregen tijdens de presentatie een goede indruk welk breed scala aan functies binnen een Bouw Vastgoed bedrijf mogelijk zijn. Naast de diverse functies binnen het bouwbedrijf stelt Ter Steege Bouw Vastgoed jaarlijks een aantal stageplekken beschikbaar. Daarnaast kunnen studenten na hun opleiding ook solliciteren op een TOPS-trainee plek. Dit is een interne opleidingsroute waarbij in 2 jaar diverse  functies en Ter Steege bedrijven worden doorlopen. Verder kent Ter Steege Bouw Vastgoed het Kick-start programma. In dit programma kunnen studenten na hun opleiding voor een periode van twee jaar aan de slag bij een bedrijf van Ter Steege in een startersfunctie op HBO-niveau en sneller doorgroeien (met een ‘kickstart’) tot een vakbekwame specialist. (www.werkenbijtersteege.nl)

Na de presentatie vertrokken de studenten richting de bouwlocatie van de 34 appartementen die op dit moment op Indië-Almelo gerealiseerd worden. Tijdens een rondleiding op dit project werden de verschillende aspecten van ‘werken op de bouwplaats’ nog eens benadrukt. Daarna werd er nog een wandeling gemaakt over het terrein, waarbij de verschillende woningtypes bekeken werden.

In totaal worden op Indië-Almelo ruim 600 woningen gerealiseerd (koop en huur), variërend van eengezinswoningen, 2-onder-1 kapwoningen, seniorenwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. Het rijke industriële verleden is één van de inspiratiebronnen en bepaalt het identiteit van het gebied. (www.indië.nl)