Ter Steege Bouw Vastgoed

Werken bij Ter Steege: Arjan Brinkman

Hoe is het om te werken bij een van de bedrijven Ter Steege Bouw Vastgoed? We gaan op bezoek bij Arjan Brinkman, projectleider bij Wildvank Gevelspecialisten.

Hoi Arjan, wil je jezelf even kort voorstellen?

Zeker! Ik ben Arjan, getrouwd met Miranda en samen hebben we twee kinderen. Ik werk nu 23 jaar bij Wildvank, waar ik al heel wat functies heb doorlopen.

Dat is al een hele tijd! Wat doet Wildvank precies?

Wij doen alle werkzaamheden die te maken hebben met de buitenschil in de renovatie. We maken adviezen, denken mee in oplossingen, reinigen de gevel, vervangen het voegwerk, repareren het beton, vervangen kozijnen en herstellen scheuren. We werken ook veel samen met partnerbedrijven in onder andere de  isolatie, kitwerk en daken,  zodat we in alles op het gebied van de buitenschil een oplossing kunnen bieden. Dit doen we hoofdzakelijk voor corporaties, vastgoedpartners, aannemers en VVE’s (Vereniging van eigenaren). Alles wat we doen gaat in samenwerking. Resultaat gericht samenwerken (RGS) staat bij ons hoog in het vaandel.

En wat is jouw functie binnen Wildvank?

Ik ben projectleider. Dat betekent dat ik de projecten die ik onderhanden heb technisch en financieel begeleid van A tot Z. Om alles in goede banen te leiden ben ik regelmatig op de bouw te vinden en heb ik contact met onze relaties, de aannemer,  projectleiders van onze opdrachtgevers en onze uitvoerders. Verder stem ik met mijn collega’s de planning af, zodat er overal genoeg mensen aan het werk zijn.

Hoe ben je binnen de functie projectleider terecht gekomen?

Dan moeten we een aantal jaar terug. Mijn vader werkte hier als voorman-voeger. Op die manier leerde ik Wildvank al op jonge leeftijd kennen. Ik ging met de schoolvakanties wel eens een weekje mee. Toen ik 19 jaar was, ben ik officieel begonnen als leerling-voeger. Na 6 à 7 jaar als leerling-voeger en voeger in de nieuwbouw, ben ik overgestapt naar de renovatie. Na een paar jaar werd ik voorman en ging ik zelfstandig op pad. Ik kreeg toen de kans om als uitvoerder aan de slag te gaan. In dat jaar heb ik onder andere de Lambertus Basiliek in Hengelo gedaan. Na een jaar mocht ik de overstap maken naar projectbegeleider, terwijl ik de opleiding KOB deed. Deze heb ik nu afgerond en nu ben ik projectleider.

Waarom heb je voor de opleiding KOB gekozen?

KOB is instelling gericht op bouwopleidingen, maar is breed inzetbaar. Daarom heb ik daar ook voor gekozen.

Welke opleiding heb je eigenlijk gedaan voor je begon bij Wildvank?

Op de LTS heb ik de opleiding tot elektricien gevolgd. Die opleiding heb ik afgerond en ben gaan werken in de installatietechniek. Ik merkte na korte tijd al dat dat vak niet bij mij paste. Ik heb toen de overstap naar Wildvank gemaakt.

Je hebt veel functies doorlopen. Wat zijn de verschillen tussen alle functies?

Het grootste verschil zit ‘m in de denkwijze. In de uitvoering denk je heel anders dan als je op kantoor zit. Als je dagelijks op de bouw bent, ben je met één project bezig. Als projectleider wordt het toch wat anders. Je bent met meer projecten bezig en houdt, naast de mensen op de bouw, ook de opdrachtgevers aangesloten. Op kantoor moet je dus breder kijken en denken dan alleen één project en alleen je eigen mensen. Dat is uitdagend, maar dat maakt het ook leuk.

Ervaar je voordelen van het doorlopen van zo veel functies?

Ja. Er is onderling meer begrip. Omdat ik buiten heb gelopen kan ik de connectie tussen de collega’s op de bouw en op kantoor maken. Daardoor ontstaat er meer begrip voor elkaar. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan toen ik zelf nog op de bouw stond. Daardoor kan ik goed inschatten of een plan van aanpak voor een project haalbaar is en of er dingen beter kunnen.

Je bent bijna 25 jaar bij Wildvank. Wat is er verandert de afgelopen jaren?

Heel veel, maar eigenlijk ook weer niet. Wat er echt veranderd is, is dat we vroeger vaak als onderaannemer aan de slag gingen. Tegenwoordig zitten we veel in een bouwteam en werken we samen met de andere bedrijven. Die samenwerking komt echt van twee kanten. Dat is een prettige verandering. Natuurlijk is het werk ook veranderd. We zijn van een voegbedrijf naar een gevelspecialist gegaan, een bedrijf dat veel meer kan dan voegen. Die verandering is goed voor het bedrijf, maar kost ook energie. Een andere grote verandering is het vinden van goede vakmensen. Dat wordt steeds moeilijker.

Mis je het om buiten te werken?

Ja, soms wel. Ik mis het fysieke werk, maar ik mis vooral het begeleiden van leerlingen. Op mijn tijd als leermeester kijk ik met plezier terug. Ik ben zelfs nog coach geweest op de vakschool in Emmen.

Wat maakt werken bij Wildvank zo leuk?

Het is mooi werk. Fijne collega’s, veel mooie projecten, afwisseling in het werk en de verandering binnen het bedrijf. Voor mij staat Wildvank ook in het teken van familie. Mijn oom, vader en meerdere neven waren of zijn hier werkzaam. Maar er zijn ook veel mensen die al lange tijd bij Wildvank werken. Dat geeft een familiegevoel en dat maakt dat ik na 23 jaar nog altijd met plezier bij Wildvank werk!

Mobiele versie afsluiten