De Watertoren leeft weer!

Ieder zijn meug. Mijn meug zijn projecten waarmee een ander zich misschien maar liever niet mee bezig houdt. Complexe gebieden met het liefst her en der een stukje erfgoed.

De ontwikkeling van de Watertoren is zo’n project waarvan mijn erfgoedhart sneller gaat kloppen. Niet alleen omdat het zo’n markant gebouw is. Ook omdat dit mooie bouwwerk een toekomst staat te wachten die nog alle kanten op kan. Waar de Watertoren ooit één van de belangrijkste gebouwen van Hengelo was – die de stad voorzag van schoon water – staat het nu al sinds 2002 leeg. Wat doe je met zo’n bijzonder object? Dat is de vraag die alweer jaren levensgroot boven de Watertoren zweeft. Een prachtige uitdaging! Op zoek naar passende antwoorden besluiten we de Watertoren open te zetten voor alle inwoners van Hengelo. In het voorjaar van 2017 start ik mijn speurtocht naar mensen, partijen of initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat iedere Hengeloër een keer bij de Watertoren binnen komt.

Tijdelijk voor álle Hengeloërs

Het is donderdag 2 november 2017. Van slapen is de afgelopen nacht weinig gekomen. Daarvoor spookt mijn enthousiasme me teveel door het hoofd. Na maanden van intensief overleg overhandigen we vandaag de sleutels van de Watertoren aan de Stichting ’In Wording’. “Een stichting door en voor Hengeloërs met als doel de leefbaarheid in Twente te vergroten door meer en een gevarieerder programma aan activiteiten te ontplooien”, lezen we in de statuten van In Wording. De ideale partner dus om de Watertoren weer te laten bruisen en op het netvlies te brengen van de stadsbewoners. De Stichting heeft niet direct torenhoge verwachtingen. De vroege wintermaanden eerst maar eens rustig opstarten, is de bedoeling. “We zien wel hoe het loopt. Onze focus ligt op de zomer.” Maar al snel is duidelijk dat een rustige winter er niet in zit.

De kracht van lokale betrokkenheid

Binnen een mum van tijd worden we overspoeld door enthousiaste sponsors die een houtkachel, stoelen, vloertegels, een bar, glazen, enzovoort schenken. En het wordt nóg mooier. Tientallen vrijwilligers staan te popelen om schoon te maken, het groen te onderhouden of te helpen bij evenementen. Hengelose ondernemers en particulieren dragen gebroederlijk hun steentje bij aan de reanimatie en de ontwikkeling van dit bijzondere stukje Hengelo. Niet alleen stromen de reacties en aanvragen binnen; ook begint de bewustwording van het lokale initiatief te groeien. Parels zoals de Watertoren moeten gekoesterd worden. Daar zijn plenty mensen het roerend over eens.

Vrijheid blijheid

Stilletjes had ik het wel gehoopt, maar ik had niet verwacht dat er zoveel belangstelling zou zijn. Misschien komt het doordat we In Wording de volledige vrijheid geven. De gemeente Hengelo is vanaf het eerste moment betrokken, verleent alle medewerking en denkt constructief mee. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat we snel en voortvarend van start konden gaan. Door de houding van de gemeente en de aanstekelijke openheid en bereidheid van alle betrokken partijen kunnen we nu op zoek gaan naar wat Hengelo graag wil en nodig heeft. De Watertoren leeft weer!

Meer weten?

Bekijk Suzanne’s blog op LinkedIn, of stuur Suzanne ter Harmsel een mail! Heeft u interesse in de activiteiten in en rondom de Watertoren? Houd dan de Facebookpagina’s van de Watertoren en de Stichting ‘In Wording’ in de gaten.