Ter Steege Bouw Vastgoed

Ter Steege goes electric!

De bouw wordt steeds duurzamer. En daar dragen wij als Ter Steege graag een steentje aan bij. Dat past ook bij ons. We vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben naar de wereld om ons heen en naar de generaties na ons. Dat doen we onder andere door een flinke omslag binnen ons wagenpark.

Jackelien Filart is Hoofd Administratie bij Ter Steege Materieel. En wagenparkbeheerder voor de Ter Steege Groep. “Je kan wel zeggen dat alles met vier wielen onder mijn verantwoordelijkheid valt,” begint Jackelien. “Waar mijn financiële functie gestructureerd en afgemeten is, is bij het wagenpark geen dag hetzelfde.”

Met de groei van het wagenpark is ook haar functie uitgebreid. “Deze werkzaamheden zijn niet te plannen. Het is eigenlijk constant ad hoc op de situatie inspringen. Dat maakt deze combinatie ook zo leuk en uitdagend!”

Bewust rijden

Naast deze groei is ook de verduurzaming van het wagenpark een belangrijk item op de agenda. “MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is geen loze term binnen Ter Steege. Dat zie je overal terug. Daar hoort niet alleen bij dat we goed zijn voor onze mensen en onze omgeving, maar ook dat we bewust met ons wagenpark omgaan. Daarom hebben we in 2020 een nieuw wagenparkbeleid opgesteld, passend binnen onze MVO-doelstellingen voor 2017-2022.

Tevreden medewerkers

Het doel was duidelijk: in 2022 een gemiddelde uitstoot van 99 g/km CO2 per auto, voor de personenauto’s binnen het wagenpark. (Ter vergelijking: de landelijke doelstelling is 80 g/km uitstoot in 2025.) Dat zorgde voor een verandering binnen het wagenpark van Ter Steege. Tot 2019 was een medewerker met een personenauto redelijk vrij in zijn of haar keuze. Jackelien: “We vinden het belangrijk dat mensen tevreden en blij zijn met hun auto, als verlengstuk van je werk. Dat aspect wilden we niet kwijtraken. Daarom hebben we bij dit nieuwe pakket rekening gehouden met de voorkeuren van onze medewerkers.”

In totaal heeft Ter Steege 260 auto’s op de weg. Het wagenpark wordt in stappen omgezet naar elektrisch. “Het heeft een heel natuurlijk verloop. We zien dat onze mensen enthousiast zijn over het plan en uit zichzelf vaak al voor elektrisch of plug-in hybride kiezen. Het gaat zo hard! We zitten nu, ruim voor de deadline, op een gemiddelde uitstoot van 69 g/km. Dat is echt aan de mensen zelf te danken.”

Wildvank

Trots vertelt Jackelien over Wildvank Gevelspecialisten. “Het eerste bedrijf binnen Ter Steege Groep die met de personenauto’s 100% elektrisch rijdt! Dat is gaaf, zeker omdat ze door heel Nederland werken. Ze maken serieuze kilometers en laten op die manier zien dat het kan.

Ook werkt Wildvank veel binnenstedelijk, bijvoorbeeld in Amsterdam. Deze gemeente heeft al aangegeven dat ze in 2025 het verkeer in de stad zoveel mogelijk uitstootvrij willen maken. En we steeds vaker de vraag om een schoon/groen wagenpark vanuit opdrachtgevers. Daar kan Wildvank perfect op aansluiten.”

​​​​​​​De volgende stap

Eind 2022 is de werkgroep Bedrijfswagens opgezet. “We willen in 2023 een pilot met elektrische bedrijfswagens starten. Dat betekent werk aan de winkel, want daarbij komt veel meer kijken dan bij de personenauto’s. Toch streven we ernaar om in 2025 de stap te maken om ook binnen de bedrijfswagens over te stappen naar elektrisch en plug-in.”

Mobiele versie afsluiten