Hoe transformeer je een monumentaal schoolgebouw tot een kwalitatief hoogwaardig woongebied, met respect voor het verleden? ‘Met het project Nieuwlarenstein in Deventer hebben we midden in de crisis laten zien waar we goed in zijn: binnenstedelijke herontwikkeling,’ zegt Andries Tolman, adjunct-directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.

Aantal woningen

74

Periode

2015 - 2021

Dit project maakt kans op de Deventer Architectuurprijs van 2022. Kunnen we rekenen op jouw stem?

Naar de stembus

In 1912 verrijst op de hoek van de Brinkgeverweg van de IJsselstad een nieuwe landbouwschool, compleet met tuinen en plantenkassen. De volledige naam luidt: Rijks Middelbare Koloniale Landbouwschool. In de volksmond spreekt men van het Suikerschooltje, omdat een deel van de leerlingen er wordt klaargestoomd voor een baan in de suikerindustrie. Na een aantal fusies verhuist de opleiding, die inmiddels Internationaal Agrarische School Larenstein heet, in 2006 naar Wageningen.

Schuldencrisis

Wanneer Ter Steege Bouw Vastgoed het complex in 2015 verwerft, is de schuldencrisis nog niet uitgewoed. ‘Het was een heel andere tijd,’ licht Tolman toe. Wij vonden het daarom best spannend. Maar als Ter Steege zagen wij mogelijkheden voor succesvolle herontwikkeling van het karakteristieke pand en de locatie.’

Aan de transformatie gaat een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek vooraf. Het gaat immers om een rijksmonument. In het ontwerp voor herontwikkeling van Architecten_Lab blijft de oorspronkelijke bebouwing uit 1912 en 1928 behouden. De naoorlogse uitbreidingen verdwijnen, maar blijven in het terrein zichtbaar.

Dit project maakt kans op de Deventer Architectuurprijs van 2022. Kunnen we rekenen op jouw stem?

Naar de stembus

Carrévorm rondom tuin

In de oude school komt ruimte voor 23 appartementen. In de aangrenzende laagbouw aan de Ceintuurbaan komen 9 grondgebonden woningen. De tuin naast het pand wordt gereserveerd voor nieuwbouw: stadswoningen, herenhuizen en een kleinschalig appartementengebouw. Zo ontstaat een nieuwe carrévorm van woningen die samen een grote gemeenschappelijke binnentuin omsluiten.

‘Bij de appartementen in het monumentale voormalige schoolgebouw gaat het om echt om individuele woningen,’ vertelt Jan-Willem Kloosterboer, verantwoordelijk voor acquisitie en verkoop bij Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn. ‘Geen woning is hetzelfde.’ Ook in de overige woningen zit veel variatie, zodat Nieuwlarenstein veel verschillende doelgroepen bedient: huurders en kopers, starters en emptynesters. De verschillende onderdelen dragen de toepasselijke namen De School, De Smederij, Het Lab, De Bieb en Het Lokaal.

Waarde toevoegen aan de stad

Stads buitenwonen, dat is volgens Kloosterboer het gemeenschappelijke kenmerk van de verschillende woonmilieus. ‘Nieuwlarenstein is enorm groen geworden. De woonkamer of woonkeuken van vrijwel elke woning biedt uitzicht op de groene binnentuin. ‘Daarmee voegt dit transformatie- en nieuwbouwproject project belangrijke waarde toe aan de stad,’ vult Tolman aan. ‘Een waarde die niet alleen in geld is uit te drukken.’

Ontwikkeling en realisatie: Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn

Meer weten over dit project?

Neem contact op